Εκλογές & υποσυνείδητο: Ποια συναισθήματα επηρεάζουν καθοριστικά την απόφαση των ψηφοφόρων
Τα συναισθήματα επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και αναμφίβολα παίζουν ρόλο και στη διαδικασία των εκλογών.
Μάλιστα, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι αυτά που έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Δεν είναι απαραιτήτως κακό η ψήφος μας να βασίζεται περισσότερο στο συναίσθημα παρά στη λογική. Η προσέγγιση αυτή των ψηφοφόρων φανερώνει πως επιλέγουν εκπροσώπους με βάση τα κοινωνικά ή οικονομικά ζητήματα που τους απασχολούν περισσότερο.
Η αντίθεση, μάλιστα, περισσότερο από τη συγκατάβαση είναι αυτή που επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις αποφάσεις μας στις εκλογές. Με άλλα λόγια, ψηφίζουμε περισσότερο άτομα που θα υποστηρίξουν κάτι που δεν θέλουμε να γίνει, παρά άτομα που θα υποστηρίξουν κάτι που θέλουμε να γίνει. Έτσι, ο φόβος και ο θυμός είναι δύο από τα πρωτόγονα συναισθήματα που μας ωθούν να επιλέξουμε συγκεκριμένους υποψηφίους.
Τα συναισθήματά μας απέναντι σε μια εκλογική μάχη δεν σχετίζονται όμως αποκλειστικά με το συμφέρον μας. Σε πολλές περιπτώσεις προωθούνται από τις κοινωνικές μας ευαισθησίες απέναντι σε λεπτά θέματα ή αδύναμες κοινωνικές ομάδες που θα θέλαμε να προστατεύσουμε.
Παράλληλα, η επιλογή μιας παράταξης ή ενός υποψηφίου μπορεί να βασίζεται στην επιθυμία για αλλαγή και ανατροπή μιας κατάστασης. Αυτή η ατομική συμβολή στην αλλαγή είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντη.
Το συναίσθημα δε θολώνει πάντα τη λογική μας. Είναι ο λόγος που επιλέγουμε να κάνουμε καλές πράξεις, να δωρίσουμε χρήματα ή να προσφέρουμε εθελοντική εργασία. Έτσι και στις εκλογές, πολλές φορές επικρατεί αυτή η πλευρά του εαυτού μας.