Κραυγή απόγνωσης από κρατούμενο καρκινοπαθή
Σε απεργία πείνας και δίψας βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη ο καρκινοπαθής Σπύρος Λύκος, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού. Με δεύτερη επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε στις 24 Απριλίου, ενημερώνει τη διεύθυνση των φυλακών και τον αρμόδιο εισαγγελέα για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υγεία του και την ελλιπέστατη ιατρική περίθαλψη που τυγχάνει.
Ο Σπύρος Λύκος έστειλε την πρώτη του επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης την ημέρα που ξεκίνησε αποχή από το συσσίτιο. Στην δεύτερη επιστολή που απέστειλε την περασμένη Πέμπτη αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Από σήµερα, 24-42014, αρχίζω λευκή απεργία πείνας, δίψας και δεν δέχοµαι καµία "ιατροφαρµακευτική περίθαλψη" από το προσωπικό της φυλακής, εκτός αν είναι ιατρός, έως ότου λάβει γνώση η κ. εισαγγελέας και επιλύσει το πρόβληµά µου µε τη χορήγηση των απαιτούµενων για την πάθηση µου φαρµάκων, από ιατρό. Στο ιατρείο του Κορυδαλλού το τελευταίο δίµηνο αντί ενέσιµων παυσίπονων φαρµάκων, µου έγινε ένεση µε περιεχόµενο φυσιολογικού ορού και µε περιγελούσαν, ενώ υπέφερα από αφόρητους πόνους".
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών”, ο Σπύρος Λύκος είναι ένας άνθρωπος με ιστορικό βαριάς εξάρτησης που τον οδήγησε σε παραβατική συµπεριφορά. Τα τελευταία 34 χρόνια έμεινε ελεύθερος µόνο τα έξι και αυτά σε περιόδους των έξι μηνών, τεσσάρων µηνών, ή και ακόµη µικρότερων χρονικών διαστημάτων. Τον Οκτώβριο του 2010 του παρουσιάστηκε κάποια πληγή στη βάλανο του πέους και παραπέµφθηκε σε δερµατολόγο του νοσοκοµείου Γρεβενών, ο οποίος του χορήγησε διάφορα κρεµώδη σκευάσµατα για επαλείψεις ως θεραπεία. Την 1η Φεβρουαρίου του 2013 έγινε τελικά βιοψία στο νοσοκοµείο «Αττικόν», κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από το 2010, και ο Σπύρος Λύκος διαγνώστηκε με "ακανθοκυτταρικό καρκίνωµα, σκληροστροφικός λειχήν". Υπέστη ακρωτηριασµό πέους και -όπως ισχυρίζεται- "αναµένουν τη διάγνωση της µετάστασης για την ολική θανάτωσή µου με αφόρητους πόνους".
Σε κάθε περίπτωση, είτε τα όσα ισχυρίζεται ο Σπύρος Λύκος ισχύουν στο ακέραιο, είτε όχι, η περίπτωσή του είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κρατικής αναλγησίας και ανικανότητας. Η μεταφορά του σε νοσοκομείο είναι ίσως το λιγότερο που οφείλουν να πράξουν πλέον οι αρμόδιες αρχές.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών