Το στηθοσκόπιο που “βλέπει”
Για περίπου 200 χρόνια το στηθοσκόπιο έχει δώσει στους γιατρούς τη δυνατότητα να αφουγκράζονται όχι μόνο τους χτύπους της καρδιάς των ασθενών, αλλά και τη λειτουργία των πνευμόνων και τη ροή του αίματος στις αρτηρίες. Ως εργαλείο στην υπηρεσία του γιατρού, έχει γνωρίσει αρκετές τροποποιήσεις με την πάροδο των ετών, αλλά η μία σταθερά και ταυτόχρονα αδυναμία σε κάθε εξέλιξή του ήταν μία: το ανθρώπινο αυτί.
Ακόμα και το πιο εκπαιδευμένο αυτί μπορεί να “χάσει” κάποιον σημαντικό ήχο ή αντίθετα να “φανταστεί” κάποιον άλλο και να φτάσει σε λάθος συμπέρασμα.
Την επανάσταση στην τεχνολογία του στηθοσκοπίου όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα φέρνει ένα νέο μηχάνημα, το οποίο ονομάζεται CardioSleeve και κατασκευάστηκε στην Αμερική.
Η συσκευή αυτή (κεντρική φωτό) καταγράφει ψηφιακά τον χτύπο της καρδιάς, ενώ ταυτόχρονα διενεργεί ένα ηλεκτροδιάγραμμα, το οποίο μοιάζει με τον γνωστό μας υπέρηχο. Στην συνέχεια, μέσω διαδικτύου ή/και bluetooth “μεταφέρει τις πληροφορίες που κατέγραψε σε ηλεκτρονικό υπολογστή.
Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να δει με γραφήματα το αποτέλεσμα της εξέτασης, ακόμα και στο κινητό του τηλέφωνο (εσωτερική φωτό), όπου και αν βρίσκεται στον πλανήτη! Με αυτό τον τρόπο, δίδεται η ευκαιρία στους γιατρούς να συσκεφθούν άμεσα για την περίπτωση ενός ασθενή και να ανταλλάξουν απόψεις.