Kόλλησαν φυματίωση από τις γάτες τους
Στην Αγγλία αναφέρθηκαν τα πρώτα στον κόσμο κρούσματα μετάδοσης της φυματίωσης από γάτες σε ανθρώπους, σε μία τοπική μικροεπιδημία που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από κουνάβια.
Στην Αγγλία αναφέρθηκαν τα πρώτα στον κόσμο κρούσματα μετάδοσης της φυματίωσης από γάτες σε ανθρώπους, σε μία τοπική μικροεπιδημία που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από κουνάβια.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό οργανισμό «Public Health England»(PHE), που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, συνολικώς μολύνθηκαν τέσσερις άνθρωποι, οι δύο από την ίδια οικογένεια.
Οι δύο αυτοί ασθενείς εκδήλωσαν ενεργή φυματίωση από βόειο βάκιλο της φυματίωσης (mycobacterium bovis ή m. bovis), το μικρόβιο που προκαλεί τη νόσο στα βοοειδή και σε άλλα σπονδυλωτά ζώα, ενώ οι άλλοι δύο έχουν ανενεργή μορφή της νόσου.
Σε μικρό χρονικό διάστημα μολύνθηκαν εννέα κατοικίδιες γάτες στην πόλη Νιούμπερι της κομητείας του Μπέρκσαϊρ, στην Αγγλία. Οι έξι από αυτές πέθαναν εξαιτίας της φυματίωσης ή τους έγινε ευθανασία.
Επτά από τις γάτες είχαν πληγές από δάγκωμα ζώου, οι οποίες πιστεύεται ότι πιθανότατα προκλήθηκαν από κουνάβια, τα οποία αποτελούν φορείς του μικροβίου που προκαλεί βόειο φυματίωση.
Μετά από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν 24 άτομα, που είχαν άμεση επαφή με τις γάτες, διαπιστώθηκε ότι οι τέσσερις είχαν μολυνθεί από αυτές.
Τα συγκεκριμένα κρούσματα καταγράφηκαν πέρυσι, ωστόσο δημοσιοποιήθηκαν τώρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετάδοση του υπαίτιου βακτηρίου από τα μολυσμένα ζώα στους ανθρώπους μπορεί να συμβεί όταν κάποιος εισπνεύσει ή καταπιεί βακτήρια που απορρίπτει το ζώο ή όταν μολυνθούν κοψίματα ή πληγές στα χέρια του, ενόσω φροντίζει μολυσμένα ζώα ή τις πληγές τους δίχως να φοράει γάντια.
Η δρ Ντίλις Μόργκαν, ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και επικεφαλής του Τμήματος Γαστρεντερικών, Αναδυόμενων & Ζωονοτικών Λοιμώξεων του PHE σχολίασε: «Τα περιστατικά αυτά αποτελούν πολύ σπάνια περίπτωση μετάδοσης ανάμεσα σε κατοικίδια ζώα και ανθρώπους».