Φίλτρο για τη μύτη προλαμβάνει τις αλλεργίες
Τη λύση στην πρόληψη των αλλεργιών φαίνεται πως βρήκε ο Peter Kenney, ένας μεταδιδακτορικός φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας.
Τη λύση στην πρόληψη των αλλεργιών φαίνεται πως βρήκε ο Peter Kenney, ένας μεταδιδακτορικός φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας.
Συγκεκριμένα, κατασκεύασε ένα μικροσκοπικό φίλτρο αέρα, που φοριέται στη μύτη και υπόσχεται να μειώσει το φτέρνισμα κατά 45% και το αλλεργικό συνάχι κατά 12%.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το φίλτρο αποτελείται από έναν εύκαμπτο σκελετό, που τοποθετείται στα ρουθούνια. Μέσα σε αυτόν βρίσκεται μια μεμβράνη.
Εξωτερικά, το μόνο που φαίνεται είναι ένα μικρό πλαστικό έλασμα στη βάση της μύτης ανάμεσα στα ρουθούνια.
Η πυκνότητα του φίλτρου είναι τέτοια, ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος συγκεκριμένων σωματιδίων στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης και της γύρης, που αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες αλλεργικής ρινίτιδας.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η συσκευή δοκιμάστηκε σε 24 αλλεργικούς εθελοντές, που εκτέθηκαν στη γύρη για 30’ κάθε φορά, έως ότου συμπλήρωσαν 210’ συνολικής έκθεσης.
Εναλλάξ, φορούσαν τη συσκευή με ή χωρίς τη μεμβράνη, που λειτουργεί σαν φίλτρο.
Συνολικά, τα συμπτώματα από τη μύτη μειώθηκαν κατά 21% σε όσους φορούσαν τη συσκευή σε σύγκριση με τη συσκευή χωρίς μεμβράνη.
Επίσης, ο κνησμός μειώθηκε κατά 36% και η καταρροή κατά 12%, η μείωση στο φτέρνισμα ήταν της τάξεως του 45%, ενώ ερεθισμός στο λαιμό μειώθηκε κατά 75%.
Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι, φορώντας το φίλτρο, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να αναπνέουν από την μύτη και όχι από το στόμα.
«Διαπιστώσαμε κλινικά σημαντικές μειώσεις στα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας με το Rhinix (η ονομασία της συσκευής) συγκριτικά με το placebo, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το φτέρνισμα, τη φαγούρα και την καταρροή», αναφέρει ο εφευρέτης Peter Kenney.
Η συσκευή δεν είναι ακόμη εμπορικά διαθέσιμη, ωστόσο έχει υποβληθεί αίτηση για έγκριση από τον αμερικανικό ΕΟΦ (FDA).