Τα βακτήρια του εντέρου κάνουν υγιεινή τη μαύρη σοκολάτα
Όταν τρώμε μαύρη σοκολάτα, τα καλά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό μας δημιουργούν από αυτή μία σειρά από ωφέλιμες αντιφλεγμονώδεις ουσίες, με ευεργετική δράση για την καρδιά μας, σύμφωνα με τα ευρήματα μία νέας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, και ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) στο Ντάλας του Τέξας.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Τζον Φίνλεϊ ανακοίνωσαν ότι ορισμένα «καλά» μικρόβια του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το μπιφιδοβακτήριο (Bifidobacterium) και τα βακτήρια του λακτικού οξέος, τρώνε τη σοκολάτα.
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αρκετές πολυφαινόλες ή αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι κατεχίνες, καθώς και διατροφικές ίνες, που γενικά δεν απορροφώνται καλά από το ανθρώπινο έντερο.
Όμως, εν προκειμένω, αναλαμβάνουν δουλειά τα «καλά» βακτήρια, που καθώς «χωνεύουν» τη σοκολάτα, διασπούν χημικά μέσω ζυμώσεων τις πολυφαινόλες και τις ίνες σε μικρότερα αντιφλεγμονώδη μόρια, τα οποία απορροφώνται πλέον πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο.
«Όταν αυτές οι ουσίες απορροφώνται από το σώμα, μειώνουν τη φλεγμονή του καρδιαγγειακού ιστού και συνεπώς τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού» δήλωσε ο Τζον Φίνλεϊ.
Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός πρεβιοτικών και φρούτων με τη μαύρη σοκολάτα ενισχύει τα «καλά» μικρόβια στο έντερο και έτσι αυτή γίνεται πιο υγιεινή.
Αντίθετα, τα άφθονα «κακά» μικρόβια στο έντερο (E.coli, Clostridia κ.α.) μπορούν να επιφέρουν φλεγμονή, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και αέρια.