Πλέγμα από νανοΐνες θα αντικαταστήσει την αιμοκάθαρση;
Ερευνητές από Διεθνές Κέντρο Νανοαρχιτεκτονικών Υλικών του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης Υλικών στην Ιαπωνία ανέπτυξαν ένα πλέγμα από νανοΐνες, που, πρακτικά, θα μπορούσε να αποτελέσει μια φορητή, φθηνότερη εναλλακτική λύση για την αιμοκάθαρση, σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Biomaterials Science».
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες που το ανέπτυξαν, τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για την αιμοκάθαρση, έχουν μεγάλο κόστος, απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια και συχνή συντήρηση, καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση τους στις φτωχότερες χώρες.
Για τη δημιουργία του πρωτοποριακού πλέγματος, οι ερευνητές συνδύασαν πρώτα ένα πρωτεύον πολυμερές καλούπι συμβατό με το αίμα, φτιαγμένο από πολυαιθυλένιο, βινυλική αλκοόλη και μια ποικιλία από ζεόλιθους.
-Οι ζεόλιθοι έχουν μικροπορώδεις δομές που μπορούν να απορροφήσουν τα απόβλητα από το αίμα.-
Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν την ηλεκτροστατική, μία χαμηλού κόστους μέθοδο, κατά την οποία σχηματίζεται πλέγμα, όταν ένα ηλεκτρικό φορτίο έλκει ίνες από ένα υγρό.
«Οι σύνθετες ίνες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως μια νέα προσέγγιση για την απομάκρυνση αζωτούχων προϊόντων αποβλήτων από την κυκλοφορία του αίματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένου εξοπλισμού», σχολιάζουν οι επιστήμονες.
Το πλέγμα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ωστόσο η ομάδα θεωρεί ότι μελλοντικά θα αποτελέσει ένα προϊόν καθαρισμού του αίματος τόσο μικρό, ώστε οι ασθενείς θα το φορούν στο χέρι τους, απλοποιώντας τη διαδικασία και εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.