ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η υποθρεψία πιο ανησυχητική από την παχυσαρκία για την υγεία ανοϊκών

Ενώ τα παραπανίσια κιλά στα άτομα μέσης ηλικίας ενδέχεται ναείναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία, ηαπώλεια του σωματικού βάρους (υποθρεψία) σε ανοϊκούς και σε άτομα τρίτηςηλικίας θεωρείται περισσότερο ανησυχητική για την υγεία από ότι η παχυσαρκία.
Η υποθρεψία πιο ανησυχητική από την παχυσαρκία για την υγεία ανοϊκών

Ενώ τα παραπανίσια κιλά στα άτομα μέσης ηλικίας ενδέχεται ναείναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία, ηαπώλεια του σωματικού βάρους (υποθρεψία) σε ανοϊκούς και σε άτομα τρίτηςηλικίας θεωρείται περισσότερο ανησυχητική για την υγεία από ότι η παχυσαρκία.

Σε έκθεση του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου για τη γήρανση καιτη φροντίδα της άνοιας του King’s College του Λονδίνου με θέμα «Διατροφή καιάνοια: μια ανασκόπηση των διαθέσιμων ερευνών», επισημαίνεται ότι η υποθρεψίαείναι μείζον πρόβλημα για τους ασθενείς με άνοια. Από έρευνα που αξιολογήθηκεστην έκθεση αυτή, διαπιστώθηκε ότι 20-45% των ασθενών με άνοια εμφάνισανκλινικά σημαντική απώλεια βάρους σε διάστημα ενός έτους.

«Για τους ηλικιωμένους, η υποθρεψία είναι αναμφισβήτηταπερισσότερο ανησυχητική για την υγεία από ό,τι η παχυσαρκία, και είναιιδιαίτερα συχνή μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια. Αυτός είναι έναςπαραμελημένος τομέας της έρευνας με σημαντικές συνέπειες για την ποιότητα τηςζωής, της υγείας και της λειτουργικότητας, ενώ η απώλεια βάρους στην άνοιαείναι πολύ συχνή και μπορεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της νόσου, θαμπορούσε να αποφευχθεί και θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για νααντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» επισημαίνει ο καθηγητής του King’s College, MartinPrince, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση.

Η έκθεση, που κοινοποιήθηκε από την Διεθνή Εταιρεία ΝόσουAlzheimer, εξετάζει την ισχύουσα έρευνα σχετικά με τους διατροφικούς παράγοντεςσε όλη τη διάρκεια της ζωής που θα μπορούσαν να αυξήσουν ή να μειώσουν τονκίνδυνο εμφάνισης της άνοιας αργότερα στη ζωή. Αναφέρεται, επίσης, σε ενέργειεςπου θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θρέψη των ατόμων με άνοια μέσω της διατροφήςκαθώς και σε εξωτερικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με την έκθεση:

• Η υιοθέτηση διατροφικών προτύπων φροντίδας για τα άτομα μεάνοια θα πρέπει να εξετάζεται σε όλους τους τομείς της υγείας και τηςκοινωνικής πρόνοιας. Τα πρότυπα αυτά θα

μπορούσαν να περιλαμβάνουν την τακτικήπαρακολούθηση του βάρους, καθώς και εκτιμήσεις της διατροφής και της συμπεριφοράςσίτισης, καθώς και την ανάγκη για υποβοηθούμενη σίτιση.

• Οικογένεια και επαγγελματίες περιθάλποντες πρέπει ναεκπαιδεύονται και να υποστηρίζονται ώστε να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουντις προκλήσεις που εμπλέκονται στη διατήρηση επαρκούς διατροφής των ατόμων μεάνοια.

• Θα πρέπει να παρέχονται συμβουλές που βασίζονται σεαποδεικτικά στοιχεία για να ενημερώνονται οι καταναλωτές για τις επιλογές τουςσχετικά με την ισορροπία οφέλους και κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση τωνσυμπληρωμάτων διατροφής που ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τη νοητική λειτουργίαστα τέλη της ζωής, πριν ή μετά την εκδήλωση της άνοιας.

• Περισσότερη έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί για τα δραστικάσυστατικά της διατροφής που μπορεί να προλάβουν την εκδήλωση της άνοιας και τηνεξέλιξη της Ήπιας Νοητικής Διαταραχής.