Η «ορμόνη της αγάπης» καθορίζει τη συμπεριφορά των δύο φύλων
Οι επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να εξηγήσουν γιατί οι άνδρες είναι πιο ανταγωνιστικοί και οι γυναίκες πιο κοινωνικές και φαίνεται πως μια ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το φαινόμενο.
Οι επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να εξηγήσουν γιατί οι άνδρες είναι πιο ανταγωνιστικοί και οι γυναίκες πιο κοινωνικές και φαίνεται πως μια ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το φαινόμενο.
Η οξυτοκίνη ή ωκυτοκίνη, ευρύτερα γνωστή ως η «ορμόνη της αγάπης» επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τη συμπεριφορά και πυροδοτεί διαφορετικά συναισθήματα στα δύο φύλα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάιφα στο Ισραήλ ανακάλυψαν ότι η απελευθέρωση της ορμόνης ενισχύει το ανταγωνιστικό πνεύμα στους άνδρες, ενώ δίνει ώθηση στην κοινωνικότητα στις γυναίκες.
Η ορμόνη της αγάπης απελευθερώνεται στο σώμα κατά τη σωματική επαφή και τις ευχάριστες κοινωνικές συναναστροφές, για παράδειγμα από ένα χάδι, μια αγκαλιά, έναν οργασμό ή το μητρικό θηλασμό.
Παλαιότερη έρευνα από το ίδιο Πανεπιστήμιο είχε αποκαλύψει ότι η ορμόνη απελευθερώνεται και κατά τη διάρκεια αρνητικών αλληλεπιδράσεων, για παράδειγμα όταν εκδηλώνεται έντονη ζήλεια.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 62 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 έως 37 ετών. Οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν μια δόση οξυτοκίνης και οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Έπειτα από μια σειρά δοκιμών και πειραμάτων, αποδείχθηκε ότι η ορμόνη ενισχύει την ικανότητα ερμηνείας των ανθρώπινων συναισθημάτων.
Όταν μελέτησαν τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίδραση στους άνδρες αφορούσε περισσότερο τις σχέσεις ανταγωνισμού, ενώ στις γυναίκες η επίδραση ήταν εμφανέστερη στο πεδίο της κοινωνικότητας και των φιλικών σχέσεων.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience και αποδεικνύει ότι οι διαφορές στη συμπεριφορά ανδρών και γυναικών οφείλονται σε ένα συνδυασμό πολιτιστικών αλλά και βιολογικών παραγόντων που επηρεάζονται κυρίως από τις ορμόνες