Οι αφανείς ήρωες της Κεφαλονιάς και η αλληλεγγύη
Ρωγμές στη μέση του δρόμου, πεζοδρόμια που έχουν κοπεί στα δύο και κεραμίδια να έχουν ξηλωθεί από τις σκεπές.
Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες που αντικρίζεις, μόλις δέσει το πλοίο στο Ληξούρι. Πίσω, όμως, από τις ζημιές και τις φθορές, κρύβεται το αληθινό πρόσωπο της Κεφαλονιάς, που βασίζεται στους κατοίκους – μαχητές και στους εθελοντές, που είναι πάντα εκεί να προσφέρουν τη βοήθεια τους.
Πρόσκοποι από την Κεφαλονιά, πρόσκοποι από την Θεσσαλονίκη, μέλη του Δήμου, αλλά και απλοί άνθρωποι, εδώ και δυο εβδομάδες βρίσκονται κυριολεκτικά επί ποδός. Όσοι δεν μένουν στο Λιξούρι, ξεκινούν νωρίς το πρωί από το Αργοστόλι και περνούν απέναντι με το πλοίο της γραμμής. Πιάνουν αμέσως πόστο και εξυπηρετούν τους πληγέντες με χαρά και σεβασμό.
Πριν από πέντε ημέρες διοργανώθηκε το πρώτο συσσίτιο, και δεκάδες εθελοντές έσπευσαν να βοηθήσουν. Αν και στην αρχή, υπήρχαν νεύρα και μικρές καθυστερήσεις, ωστόσο μέρα με την μέρα τα πράγματα πήραν τη ροή τους και χθες, τέταρτη ημέρα του συσσιτίου, όλα πήγαν κατ’ ευχήν.
Ο Ιωσήφ Λαδάς, εθελοντής στα συσσίτια, που πραγματοποιούνται στο κτίριο του παλιού μουσείου του Ληξουρίου, μιλά στην κάμερα του Newsbomb.gr και ευχαριστεί μέσα από την καρδιά του τις επιχειρήσεις που πρόσφεραν τα προϊόντα τους.
Το κέντρο επιχειρήσεων
Στο μουσείο της Κεφαλονιάς, όπου θα έπρεπε να εκθέτονται φωτογραφίες και λαογραφικά στοιχεία του νησιού, βλέπεις σήμερα πολλές σακούλες γεμάτες με ξηρά τροφή και πολλούς ανθρώπους, που πηγαινοέρχονται και φροντίζουν τους σεισμοπαθείς συμπολίτες τους.
Πρόσκοποι πίσω από το πάγκο, δίνουν πληροφορίες σε όσους ρωτούν, ενώ το απόγευμα, μοιράζουν τις μερίδες που έχουν ετοιμάσει εθελοντές και καταστηματάρχες.
Πέρα από την υλική υποστήριξη, το φαγητό, που προσφέρουν οι εθελοντές, είναι και ένας τρόπος ψυχολογικής υποστήριξης. Ο εθελοντής Γεράσιμος Γουλάτος εξηγεί στην κάμερα του Newsbomb.gr πως ένα πιάτο φαγητό βοηθά και ψυχολογικά.
Ακατάλληλο και το Δημαρχείο
Και ενώ οι επιχειρήσεις διανομής τροφίμων, γίνονται και από τις τοπικές αρχές, ωστόσο σεν υπάρχει χώρος στέγασης. Το Δημαρχείο του Ληξουρίου, αν και χτίστηκε το 1968, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953 δεν άντεξε και κρίθηκε ακατάλληλο. Σοβάδες έχουν πέσει, ρωγμές έχουν ανοίξει στους τοίχους και η ζώνη γύρω από το κτίριο είναι αποκλεισμένη με ταινίες.
Πράσινα και κίτρινα «Χ» βλέπεις στα περισσότερα κτίρια, και δείχνουν την καταλληλότητα τους.
Μέχρι να φτάσει στο Ληξούρι το Δευτεροβάθμιο Κλιμάκιο των ελεγκτών, που θα δώσει την οριστική έγκριση, στα κτίρια που φέρουν κίτρινο σήμα, χαρακτηρίζονται ως κατοικήσιμα, αλλά με την αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη – ενοικιαστή.
Πηγή: newsbomb
Διαβάστε επίσης:
«Ξυπνούν» ρήγματα στο Ιόνιο οι τεχνητοί σεισμοί;
Χωρίς τέλος ο «χορός» των Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
Ο «Γολγοθάς» των κατοίκων της Κεφαλονιάς
Περιφέρεια Αττικής: 5 εκατ. ευρώ στην Κεφαλονιά
Χρήματα από την ΕΕ για την σεισμόπληκτη Κεφαλονιά ζητά η Ελλάδα
ΚΕΔΕ: 2 εκατ. ευρώ για την Κεφαλονιά
Στο χορό των μετασεισμών η Κεφαλονιά (Φωτό& Βίντεο)
Κεδίκογλου: Κανένα λάθος στην Κεφαλονιά
Η Κεφαλονιά μετρά τις πληγές της
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
Κεφαλονιά: Επαναλειτουργεί από αύριο το νοσοκομείο στο Ληξούρι
Κεφαλονιά: 5.000 οι άστεγοι - 600 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα
Ακόμη μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς
Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
Σε αντίσκηνα και λεωφορεία οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς
Επί ποδός για να αντιμετωπισθούν οι «πληγές» στην Κεφαλονι