Όσοι έζησαν στον Β' Παγκόσμιο είχαν χειρότερη υγεία στο μέλλον
Αυξημένα ποσοστά σωματικών και ψυχικών ασθενειών εκδήλωσαν αργότεραστη ζωή τους, έως και αρκετές δεκαετίες μετά τη λήξη του πολέμου, όσοιΕυρωπαίοι έζησαν τα δεινά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επιβίωσαν, όπως καταδεικνύειμία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου και τηναμερικανική εταιρεία Rand Corporation και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Review ofEconomics and Statistics».
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 20.000 ηλικιωμένων από 13ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συσχετίζοντας τις εμπειρίεςτων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του πολέμου, με τη σωματική και ψυχική υγείατους, καθώς επίσης με το μορφωτικό και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδό τους πολύαργότερα στη ζωή τους.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, όσοι ακόμα και όταν ήταν πολύνέοι, είχαν ζήσει τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο της ανθρωπότητας, αντιμετώπιζαν ενκαιρώ αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, καρδιοπάθειας και κατάθλιψης,ιδίως κατά την τρίτη ηλικία.
Ακόμα, επειδή πολλά παιδιά έμειναν χωρίς πατέρα, ο οποίοςείχε πεθάνει στον πόλεμο, οι επιβιώσαντες είχαν -πέρα από χειρότερη υγεία-γενικά χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης.
«Αν και ένα γεγονός του μεγέθους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμουεπηρέασε όλες τις κοινωνικές τάξεις στην Ευρώπη, τα στοιχεία δείχνουν πως οισοβαρότερες συνέπειες κατά τις περασμένες δεκαετίες υπήρξαν για την μεσαίατάξη, με την κατώτερη τάξη να ακολουθεί από άποψη σοβαρότητας των επιπτώσεων»,δήλωσε ο Τζέημς Σμιθ, κύριος ερευνητής της Rand.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησε στο θάνατο σχεδόν το 3% τουπληθυσμού της Γης και στην Ευρώπη ειδικότερα τα θύματα έφθασαν περίπου τα 39εκατομμύρια (τα μισά ήσαν άμαχος πληθυσμός). Η μελέτη επισημαίνει ότι, όλα αυτάτα χρόνια, έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις μάχες του πολέμου και λιγότερηερευνητική προσπάθεια έχει αφιερωθεί στις συνέπειές του για τους επιζήσαντεςκατά τις επόμενες δεκαετίες.