Οι τέσσερις πιο διαδεδομένοι μύθοι για την υγεία
Πολλοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν για την υγεία και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ακίνδυνοι.
Πολλοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν για την υγεία και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ακίνδυνοι.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal είχε σαν στόχο να διαχωρίσει το μύθο από την αλήθεια σε ό,τι αφορά τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες και συνηθισμένες ιατρικές συμβουλές.
Πολλοί από τους παρακάτω μύθους έχουν επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια.
1. Πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα
Ο μύθος αυτός ξεκίνησε να διαδίδεται από το 1945. Η αρχική οδηγία ήταν να καταναλώνουμε «ποσότητα υγρών που αντιστοιχεί σε οκτώ ποτήρια». Μερικά χρόνια μετά, ορισμένοι παρερμήνευσαν τα «υγρά» ως «νερό». Οι ποσότητες αυτές μπορεί να προέρχονται από τα φρούτα, τα λαχανικά ή οποιοδήποτε ρόφημα.
2. Χρησιμοποιούμε το 10% του εγκεφάλου μας
Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμία περιοχή του εγκεφάλου που να παραμένει ανενεργή. Αντιθέτως, παρατηρείται έντονη δραστηριότητα σε κάθε νευρώνα και κάθε κύτταρο του εγκεφάλου.
3. Το διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό καταστρέφει την όραση
Καμία έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό προκαλεί μόνιμες βλάβες στα μάτια. Μπορεί τα μάτια να κουραστούν πιο γρήγορα όταν δεν υπάρχει αρκετό φως, όμως η όραση επανέρχεται μετά από ξεκούραση.
4. Η γαλοπούλα φέρνει νύστα
Υπάρχει ένα συστατικό στο κρέας της γαλοπούλας (τρυπτοφάνη) που διευκολύνει πράγματι τον ύπνο. Ωστόσο, οι ποσότητες σε αυτόν τον τύπο κρέατος δεν είναι περισσότερες σε σύγκριση με το κοτόπουλο ή το μοσχάρι.