Το πράσινο τσάι μειώνει τη δραστικότητα ορισμένων φαρμάκων
Τη δραστικότητα ορισμένων αντιυπερτασικών και αντιαλλεργικώνφαρμάκων φαίνεται πως μειώνει το πράσινο τσάι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη πουπραγματοποίησαν ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Φουκουσίμα στηνΙαπωνία και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Clinical Pharmacology & Therapeutics».
Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το πράσινοτσάι καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές τις ουσίες ναδολόλη, σελιπρολόλη και φεξοφεναδίνη,συμβουλεύοντας όσους ασθενείς τις λαμβάνουν μέσω φαρμάκων να αποφεύγουν τηνκατανάλωσή του.
Η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με 10 υγιείς εθελοντές καιτους ζήτησε να πίνουν καθημερινά δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι επί δύο εβδομάδεςκαι στη συνέχεια να το αποφεύγουν για άλλες δύο.
Στην αρχή κάθε περιόδου, οι ερευνητές μετρούσαν την πίεσητων εθελοντών, ενώ στο τέλος κάθε περιόδου έδιναν στους εθελοντές ναδολόλη καιξαναμετρούσαν την πίεσή τους.
Όπως διαπιστώθηκε, η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μείωνεκατά ¾ την ποσότητα της ναδολόλης που έφτανε στο αίμα των εθελοντών, μεαποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η δραστικότητά του.
Το πράσινο τσάι δεν είναι το πρώτο τρόφιμο ή ρόφημα πουαλληλεπιδρά με φάρμακα. Πολύ περισσότερες αλληλεπιδράσεις προκαλεί το γκρέιπφρουτ, καθώς και το πορτοκάλι και το μήλο.