BBC: “Θανατηφόρες” οι οδηγίες του ΠΟΥ για τα παιδιά σε κατάσταση σοκ
Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι χιλιάδες παιδιά μπορεί να χάσουν τη ζωή τους κάθε χρόνο επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ανανεώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρίσεις σοκ.
Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι χιλιάδες παιδιά μπορεί να χάσουν τη ζωή τους κάθε χρόνο επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ανανεώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρίσεις σοκ.
Ο ΠΟΥ συμβουλεύει να χορηγούνται πολλά υγρά όταν το παιδί βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και η οδηγία αυτή μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα.Οι νέες οδηγίες για το 2013 δεν προτείνουν καμία αλλαγή και οι ερευνητές χαρακτηρίζουν το γεγονός «απογοητευτικό και ταυτόχρονα αινιγματικό».
Εκπρόσωποι του ΠΟΥ δηλώνουν ότι σκοπεύουν να εκδώσουν έκτακτες οδηγίες στις αρχές του 2015.Η καθηγήτρια Κάθριν Μέιτλαντ από το Imperial College του Λονδίνου δήλωσε στο BBC: «Είναι ανησυχητικό που μετά από δυόμισι χρόνια οι οδηγίες δεν έχουν αλλάξει.»
Το σοκ μπορεί να προκύψει σε ασθενείς έπειτα από σοβαρή λοίμωξη ή λόγω απώλειας υγρών. Η προτεινόμενη θεραπεία είναι η «ταχεία ανάνηψη με υγρά», δηλαδή μια ένεση μεγάλης ποσότητας ορού.
Η τακτική αυτή επαναφέρει τα παιδιά από το σοκ, όμως μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011 έδειξε ότι μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Τα αποτελέσματα είχαν δείξει ότι περίπου τρία στα εκατό παιδιά μπορεί να χάσουν τη ζωή τους λόγω της γρήγορης χορήγησης υγρών. Αντίθετα, οι ενέσεις μικρότερης ποσότητας σε περισσότερες δόσεις αποδεικνύεται πιο ασφαλής.
Η Δρ Ελίζαμπεθ Μέισον, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, δήλωσε πως η μελέτη δημοσιεύθηκε όταν οι τελευταίες οδηγίες είχαν ήδη προετοιμαστεί για κοινοποίηση.«Ήταν μια δύσκολη απόφαση, όμως δεν παίρνουμε αποφάσεις με βάση μία και μόνο μελέτη, όσο επαναστατική κι αν είναι. Ως οργανισμός, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις οδηγίες που παρέχουμε, χρειαζόμαστε μια συστηματική ανάλυση όλων των δεδομένων, αλλιώς με κάθε νέα μελέτη που δημοσιεύεται θα έπρεπε να αλλάζουμε τις οδηγίες μας.»
Δήλωσε επίσης πως οι νέες έκτακτες οδηγίες «αναμένεται να δημοσιευθούν μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους.»