ΠΕΙΒ: όχι οι εργαστηριακές εξετάσεις στα μεγάλα διαγνωστικά
Τη συστηματικήκαι μεθοδευμένη απαξίωση της εργαστηριακής Ιατρικής, προκειμένου να παραδοθείστους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, καταγγέλει το Διοικητικό Συμβούλιο τηςΠανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας.
Πρόκειται, όπωςτόνισαν οι εκπρόσωποι του κλάδου σε συνέντευξη τύπου χθες, για μια διαδικασίαπου εξελίσσεται μεν από χρόνια, επιταχύνεται όμως από τη σημερινή ηγεσία τουυπουργείου Υγείας, αγνοώντας τις βαριές συνέπειες που θα έχει για το σύστημαΥγείας της χώρας, για τους επιστήμονες που μετέχουν σ’ αυτό και, ιδίως, για τηνποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια των ασθενών.
Τις εκτιμήσειςκαι τις προτάσεις της ΠΕΙΒ παρουσίασαν η Πρόεδρος Χρυσούλα Νικολάου, η ΕιδικήΓραμματέας Μαρία Παπακωνσταντίνου, ο πρώην Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ ΠλάτωνΔήμου και ο Πρόεδρος των βιοπαθολόγων ελευθέρων επαγγελματιών ΣπύροςΚραμποβίτης, οι οποίοι επισήμαναν ότι η πολιτική αυτή επιλογή αφορά τόσο τανοσοκομειακά εργαστήρια, όσο και εκείνα των ιατρών ελευθέρων επαγγελματιών.
Ήδη, στα νοσοκομεία, η διαδικασία προμήθειας αναλωσίμων και αντιδραστηρίων,όπως εφαρμόζεται, και οι ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν τα εργαστήρια σεαδυναμία να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, αποτελεί κοινό μυστικό ηπρόθεση του υπουργείου να μεταφέρει τις περισσότερες εργαστηριακές εξετάσειςπου διενεργούνται σ’ αυτά, εκτός των επειγόντων περιστατικών, στα μεγάλα ιδιωτικάδιαγνωστικά κέντρα.
Μια τέτοια εξέλιξη, που σύμφωνα με σχετικές μελέτες δεν είναι κανοικονομικότερη, θα καταργούσε την αναγκαία για την ορθή διάγνωση συνεργασίαεργαστηριακών και κλινικών γιατρών, και θα δημιουργούσε πολλαπλούς κινδύνουςγια την ασφάλεια των δειγμάτων, για την ποιότητα των αποτελεσμάτων και γιαπεραιτέρω αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Θα οδηγούσε, δε, σε αδυναμίαεκπαίδευσης νέων εργαστηριακών γιατρών.
Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά εργαστήρια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ήμονοπρόσωπες επιχειρήσεις, τα υπερβολικά κριτήρια για την αδειοδότηση καιλειτουργία τους, η μη απόδοση των οφειλών του Δημοσίου που διογκώνονται, ταπαρωχημένα τιμολόγια των εξετάσεων και το σύστημα του claw-back, τα οδηγούν μεμαθηματική ακρίβεια στην παρακμή, την ασφυξία και την οριστική παύση εργασιών.Οι εξετάσεις που σήμερα διενεργούνται σ’ αυτά, όπως τονίστηκε από τουςομιλητές, θα περάσουν στον κύκλο εργασιών συγκεκριμένων μεγάλων ομίλων, πουλειτουργούν με μόνο τον αναγκαίο για την άδειά τους αριθμό γιατρών και μεμοναδικό κριτήριο την κερδοφορία και όχι την ποιότητα των υπηρεσιών και τηνασφάλεια των ασθενών.
Όπως δε αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, επιχειρήσεις διαγνωστικών υπηρεσιών στηΓερμανία εξάγουν τα δείγματα σε τρίτες χώρες, χαμηλού κόστους, όπου καιδιενεργούνται οι εξετάσεις.
Οι εκπρόσωποι της ΠΕΙΒ παρουσίασαν, τέλος, την πρότασή τους για τηνενδονοσοκομειακή ενοποίηση των εργαστηρίων που καλύπτει η ειδικότητα τηςΒιοπαθολογίας (Κλινική Μικροβιολογία, Εργαστηριακή Αιματολογία και Αιμοδοσία,Ιατρική Βιοχημεία και Ανοσολογία), η εφαρμογή της οποίας θα περιόριζε τιςδυσλειτουργίες και θα μείωνε σημαντικά το κόστος, περιορίζοντας τον αριθμό τωνΣυντονιστών Διευθυντών, των αναλυτών, των εφημεριών και των αναγκαίων υλικών. ΗΠΕΙΒ, ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «επεξεργάστηκε και υποστηρίζει την πρόταση αυτήπαρ’ ότι μειώνει τις διευθυντικές θέσεις, ωφελεί όμως λειτουργικά καιοικονομικά τα νοσοκομεία».
Είναι αποκαλυπτικό, ωστόσο, ότι αν και ο γενικός γραμματέας του υπουργείουΥγείας θεώρησε την πρόταση αυτή σοβαρή και εφαρμόσιμη, ποτέ μέχρι σήμερα δενδόθηκε η δυνατότητα στην ΠΕΙΒ να την παρουσιάσει στον υπουργό, παρά ταεπανειλημμένα αιτήματά της και παρά τους ισχυρισμούς του ότι, στο πλαίσιο τηςαναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, έχει ήδη συναντηθεί με όλους τους ιατρικούς φορείς.«Είναι φανερό ότι δεν την θέλουν», τόνισε με έμφαση η Πρόεδρος κ. Νικολάου.«Δεν τους ενδιαφέρει ο οικονομικός εξορθολογισμός της δημόσιας Υγείας, αλλά ηιδιωτικοποίησή της».