Ο χρόνος "παγώνει" όταν περνάμε καλά, λένε οι επιστήμονες
Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι ο χρόνος κυλάει σαν νερό,όταν περνάμε καλά, ενώ αντιθέτως μοιάζει να σταματάει όταν βαριόμαστε, Βέλγοιψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Leuvenπραγματοποίησαν μία έρευνα, προκειμένου να αποδείξουν ότι, όταν ανακαλούμε στημνήμη ένα πρόσφατο γεγονός που μας έδωσε μεγάλη χαρά, τείνουμε να υπερεκτιμούμετη διάρκειά του.
Για τις ανάγκες της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση«Applied Cognitive Psychology», συνεργάστηκαν με εθελοντές ηλικίας 11 έως 76ετών, αφού οι τελευταίοι ολοκλήρωναν ενθουσιασμένοι την περιήγησή τους σεεκθεσιακούς χώρους που είχαν επιλέξει, ζητώντας τους να συμπληρώσουν ένασύντομο ερωτηματολόγιο.
Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα ζήτησε από τους εθελοντέςνα δηλώσουν πόσο θετικά ή αρνητικά αισθάνονταν για την περιήγησή τους, πόσο«ζωντανοί» ένιωθαν μετά από αυτήν και πόση ώρα πίστευαν ότι διήρκησε.
Από τις απαντήσεις τους προέκυψε ότι σχεδόν όλοι είχαν πολύκαλή ψυχική διάθεση και ότι όσο πιο καλά είχαν περάσει, τόσο περισσότερο «πίστευαν»ότι είχε διαρκέσει η περιήγησή τους.
«Τα πιο θετικά συναισθήματα στη διάρκεια της περιηγήσεωςσχετίζονταν με μεγαλύτερους υπολογισμούς της διάρκειας της περιηγήσεως», εξηγείη επικεφαλής της μελέτης δρ Σοφί Φρεντερίκ από το Τμήμα Ψυχολογίας τουΠανεπιστημίου του Leuven.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, με δεδομένο ότι προγενέστερεςμελέτες έχουν δείξει πως η ψυχική διέγερση οδηγεί σε βελτίωση της μνήμης, είναιπιθανό στη διάρκεια των θετικών γεγονότων να κωδικοποιούνται στον εγκέφαλοπερισσότερες πληροφορίες, οδηγώντας σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα τη στιγμή τουυπολογισμού.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει πώς ο ανθρώπινοςεγκέφαλος εκτιμά τη χρονική διάρκεια ενός γεγονότος μετά το πέρας του.