Πού οφείλονται οι μονογαμικές σχέσεις
Οι επιστήμονεςαναζητούν εδώ και χρόνια μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα και τα δεδομέναυποδεικνύουν πολλές διαφορετικές θεωρίες.
Οι επιστήμονεςαναζητούν εδώ και χρόνια μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα και τα δεδομέναυποδεικνύουν πολλές διαφορετικές θεωρίες.
Δύο πρόσφατεςμελέτες που δημοσιεύθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα παρουσιάζουν δύο διαφορετικές όψειςτων πραγμάτων: από τη μία, κάθε πρωτεύουν θηλαστικό στρέφεται στη μονογαμίαώστε τα ανταγωνιστικά αρσενικά να μη βλάψουν τους απογόνους τους, ενώ από τηνάλλη η μονογαμία θεωρείται ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλιστεί η σύντροφος καιτα… δικαιώματα αναπαραγωγής.
Τα ερευνητικάδεδομένα δείχνουν ότι η μονογαμία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο ζωικόβασίλειο. Τι είναι λοιπόν αυτό που οδηγεί στις αποκλειστικές σχέσεις;
Σύμφωνα με μελέτηπου δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών PNAS, τααρσενικά παραμένουν στο πλάι των θηλυκών ώστε να ανταγωνιστικά αρσενικά να μησκοτώσουν τα μικρά τους. Οι ανταγωνιστές σκοτώνουν τα μικρά ώστε η μητέρα νασταματήσει να θηλάζει και να μπορεί να αναπαραχθεί και πάλι. Οι συντάκτες της σχετικήςμελέτης από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι «η εξέλιξητης μονογαμίας οφείλεται στο φόβο της παιδοκτονίας».
Ωστόσο, οι ερευνητέςαπό το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ φαίνεται πως διαφωνούν. Η μελέτη που δημοσιεύουνστο περιοδικό Science δενπαρουσίασε καμία συσχέτιση μεταξύ της μονογαμίας και της παιδοκτονίας. Τα αποτελέσματαέδειξαν ότι η μονογαμία μοιάζει με… την αγορά ακινήτων, καθώς όλα εξαρτώνταιαπό την προσφορά και την τοποθεσία! «Η μονογαμία οφείλεται στην έλλειψη θηλυκώνσε μια ορισμένη περιοχή», δήλωσε ο ερευνητής Ν. Λούκας από το Πανεπιστήμιο. Επειδήτα αρσενικά θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι τα μικρά που θα γεννηθούν είναι δικά τους,παραμένουν με το ίδιο θηλυκό και προστατεύουν την «ιδιοκτησία» τους.
Όσο για τους ανθρώπους,η μελέτη στο PNAS υποστηρίζει τον καθοριστικό ρόλο των παιδιών. Επειδή ο ανθρώπινοςεγκέφαλος χρειάζεται καιρό να αναπτυχθεί, οι άνδρες έχουν την τάση ναπροστατεύουν τους απογόνους τους για περισσότερο καιρό.
Οι ερευνητές απότο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ διατηρούν πιο επιφυλακτική στάση, δηλώνοντας πως «οιάνθρωποι είναι τόσο ασυνήθιστα πλάσματα, κι έτσι το ερώτημα παραμένει ανοιχτό».