"Εμπάργκο" στα γνωστά επιστημονικά περιοδικά από τον Νομπελίστα Σένκμαν
Ο Νομπελίστας Ιατρικής του 2013 Ράντι Σένκμαν ξεκινά «αντίσταση»κατά της «τυραννίας» των μεγάλων επιστημονικών επιθεωρήσεων, που αποτελούν εδώκαι χρόνια σημείο αναφοράς, καταγγέλλοντας τη «στρεβλωτική» τους επιρροή στηνέρευνα.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, θα σταματήσει να στέλνειπλέον ερευνητικές εργασίες στις επιθεωρήσεις «Nature», «Cell» και «Science»,αμφισβητώντας ευθέως τον τρόπο που λειτουργούν κι επιλέγουν άρθρα προςδημοσίευση.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, η πίεση που αισθάνονται οιεπιστήμονες, προκειμένου οι μελέτες τους να δημοσιευτούν στις προβεβλημένεςεπιθεωρήσεις, τους κάνει να κόβουν δρόμο κατά την έρευνα και να αναζητούν «μοδάτα»ερευνητικά πεδία αντί να αφοσιώνονται σε πιο ουσιαστικό επιστημονικό έργο.
Μάλιστα, το πρόβλημα επιδεινώνεται, όπως υποστηρίζει, απότις συντακτικές ομάδες των επιστημονικών εντύπων που δεν αποτελούνται απόενεργούς επιστήμονες, αλλά κυρίως από δημοσιογράφους, οι οποίοι έχουν την τάσηνα επιλέγουν τις μελέτες εκείνες που θα προκαλέσουν ντόρο.
Ο Σένκμαν εστιάζει στον «παράγοντα αντίκτυπο» πουχρησιμοποιούν πολλές έγκριτες επιθεωρήσεις ως δείκτη επιτυχίας, που μετρά πόσοσυχνά γίνεται αναφορά στα άρθρα μιας επιθεώρησης.
Από την πλευρά τους, οι «Nature», «Cell» και «Science»ανταπαντούν ότι η επιλογή των άρθρων γίνεται βάσει επιστημονικής σπουδαιότητας,κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συχνή αναφορά, αναπαραγωγή και προβολή, χωρίςόμως αυτό ν' αποτελεί κριτήριο επιλογής.
Την ίδια ώρα, ο Σένκμαν προτείνει τη δική του Online επιστημονικήεπιθεώρηση «eLife», που έχει συστήσει με τη βοήθεια ενός μη κερδοσκοπικούοργανισμού. Τα άρθρα που υποβάλλονται, εξετάζονται από εν ενεργεία επιστήμονεςκαι γίνονται δεκτά εφόσον συμφωνήσουν όλοι.