Πώς το χρώμα των πιάτων επηρεάζει τη γεύση του φαγητού!
Το χρώμα του πιάτου επηρεάζει τη… γεύση του φαγητού. Και όμωςδεν πρόκειται για κάποιο αστείο.
Στο παράδοξο αυτό συμπέρασμα κατέληξανερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Βαλένθια, οι οποίοιπροσέφεραν 57 εθελοντές ζεστή σοκολάτα σε πλαστικά χρωματιστά φλιτζανάκιαλευκού, μπεζ, πορτοκαλί ή κόκκινου χρώματος.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικόπεριοδικό «Journal of Sensory Studies», όσοι είχαν πιει το ρόφημα σε πορτοκαλίκαι μπεζ φλιτζάνι, δήλωσαν ότι είχε καλύτερη γεύση, σε σχέση με όσους το είχανπιει σε κόκκινο ή λευκό φλιτζάνι.
Συγκεκριμένα, τα πορτοκαλί φλιτζάνια φάνηκε να αναδεικνύουν περισσότεροτη γεύση της σοκολάτας και τα μπεζ να ενισχύουν το άρωμα και τη γλυκύτητά της.
Την ίδια ώρα, η σοκολάτα των λευκών φλιτζανιών χαρακτηρίστηκεως η χειρότερη.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αυτό ίσως εξηγεί το επίσης παράδοξο,ότι μερικοί υποστηρίζουν ότι το τσάι και ο καφές έχει καλύτερη γεύση όταν ταπίνουν από την «αγαπημένη» τους κούπα.