Γιατί ο άνθρωπος μοιάζει με τις... αντζούγιες
![Γιατί ο άνθρωπος μοιάζει με τις... αντζούγιες](https://cdn.onmmd.gr/img/1200/675/85/2013/12/04/2c8d56b72966764aeb904ca7750f7eba_XL.jpg?t=hWSj26XmyOPZ1yA5TneaaQ)
Δεν φαίνεται να ευσταθεί η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οάνθρωπος είναι ο κορυφαίος θηρευτής του πλανήτη, από οικολογικής άποψης,σύμφωνα με μία από τις πρώτες μελέτες στο είδος της, που εξετάζει τη θέση μας στηντροφική αλυσίδα και δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσον αφορά τη θέση τουστο τροφικό πλέγμα, ο άνθρωπος «μοιάζει περισσότερο με την αντζούγια ή ταγουρούνια».
Τα φυτά, τα οποία παράγουν μόνα τους την τροφή τους,καταλαμβάνουν το τροφικό επίπεδο 1, ενώ τα σαλιγκάρια, τα οποία τρέφονται μεφυτά, βρίσκονται στο επίπεδο 2. O ασβός που τρώει σαλιγκάρια ανεβαίνει στοεπίπεδο 3, ενώ η όρκα και η τίγρη, είδη χωρίς φυσικούς θηρευτές, βρίσκονταιγύρω στο 5.
Προκειμένου οι ερευνητές να υπολογίσουν το τροφικό επίπεδοτου ανθρώπου, εισήγαγαν σε έναν αλγόριθμο τα τροφικά επίπεδα των ειδών πουκαταναλώνουμε σε συνάρτηση με την αναλογία τους στη διατροφή μας.
Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η θέση του ανθρώπου στοτροφικό επίπεδο είναι μόλις «2,2», δηλαδή όσο περίπου άλλων παμφάγων ζώων όπωςο γαύρος και ο χοίρος.
Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μεν οκορυφαίος θηρευτής, όπως ίσως θα ήθελε να πιστεύει, τις τελευταίες όμωςδεκαετίες έχει ανεβάσει ελαφρώς τη θέση του.
«Βρισκόμαστε πιο κοντά στα φυτοφάγα παρά στα σαρκοφάγα. Αυτόαλλάζει την αντίληψη ότι είμαστε ο κορυφαίος θηρευτής», σχολιάζει στο δικτυακότόπο του Nature, ο Σιλβέν Μπονομό του Γαλλικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για τηνΕκμετάλλευση της Θάλασσας, επικεφαλής της μελέτης.
Η ερευνητές αξιοποίησαν στοιχεία του Παγκόσμιου ΟργανισμούΓεωργίας του ΟΗΕ, τα οποία καλύπτουν το διάστημα 1961-2009 και αφορούν τηνκατανάλωση 102 αντιπροσωπευτικών τροφίμων.