Το θαυματουργό συστατικό που συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ένα θρεπτικό συστατικόπου βρίσκεται στο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά αποδεικνύεται απαραίτητογια την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Ένα θρεπτικό συστατικόπου βρίσκεται στο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά αποδεικνύεται απαραίτητογια την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Πρόκειται για τηνασπαραγίνη, ένα αμινοξύ το οποίο έως τώρα δεν είχε τραβήξει την προσοχή τωνεπιστημόνων, καθώς παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό.
Ερευνητές από τοΠανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά διαπίστωσαν ότι ένα γενετικό ελάττωμαεμποδίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς επηρεάζει τη σύνθεση της ασπαραγίνης.
Αυτό το αμινοξύπαίζει σημαντικότατο ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα υπόλοιπακύτταρα του σώματος λειτουργούν κανονικά χωρίς να χρειάζεται να παράγουν ασπαραγίνη,αρκεί να λαμβάνουν ορισμένες ποσότητες από τις τροφές. Ωστόσο, το αμινοξύ δεμεταφέρεται σωστά στον εγκέφαλο κι έτσι τα εγκεφαλικά κύτταρα βασίζονται στηντοπική σύνθεση της ουσίας για την ομαλή λειτουργία τους.
Η ομάδα τωνερευνητών κατάφερε να εντοπίσει το επιμέρους γονίδιο που επηρεάζεται από τονκώδικα μετάλλαξης του ενζύμου που ρυθμίζει τη σύνθεση της ασπαραγίνης. Ήταν ηπρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να συσχετίσουν μια συγκεκριμένηπαραλλαγή γονιδίου με την έλλειψη αυτού του ενζύμου.
Στα υγιή άτομα,το ένζυμο βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στον εγκέφαλο ώστε να λειτουργούνσωστά οι νευρώνες. Αντιθέτως, στα άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη υπάρχει καιεπακόλουθη μείωση στην παραγωγή ασπαραγίνης. Έτσι, επηρεάζεται σημαντικά ηανάπτυξη και η λειτουργία των κυττάρων κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Τα ευρήματα της νέαςμελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neuron.