Ακόμη και τα μικρόβια εξελίσσονται για να γίνουν... τέλεια
Πάντα υπάρχει χώρος για βελτιώσεις, ακόμη και αν πρόκειταιγια βακτήρια που πολλαπλασιάζονται σε εργαστηριακή δοχεία, σύμφωνα με μίαμελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Πάντα υπάρχει χώρος για βελτιώσεις, ακόμη και αν πρόκειταιγια βακτήρια που πολλαπλασιάζονται σε εργαστηριακή δοχεία, σύμφωνα με μίαμελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Από το 1988 έως και σήμερα, ο εξελικτικός βιολόγος ΡίτσαρντΛένσκι του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, καλλιεργεί το στέλεχος του κολοβακτηριδίουEscherichia coli, σε όσο το δυνατόν πιο σταθερές εργαστηριακές συνθήκες.
Μέχρι σήμερα έχουν προκύψει τουλάχιστον 50.000 γενιές τουβακτηρίου, ενώ κάθε 500 ο Λένσκι συλλέγει δείγματα και τα καταψύχει,προκειμένου να συγκρίνει τις παλαιότερες με τις νεότερες γενιές.
Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, ακόμη και μετά από 50.000γενιές, τα μικρόβια εξελίσσονται, ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στο περιβάλλοντους.
«Ακόμα κι αν επεκτείνουμε τα συμπεράσματά μας για 2,5δισεκατομμύρια γενιές, δεν υπάρχει προφανής λόγος να υποθέσει κανείς ότιυπάρχει ανώτατο όριο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λένσκι.
Ωστόσο, όπως έχει υπολογίσει, η αναπαραγωγική ικανότητα, ωςμέτρο της εξέλιξης, αυξάνεται επ' άπειρον ακολουθώντας έναν εκθετικό νόμο,δηλαδή αυξάνεται αλλά με ολοένα μειούμενο ρυθμό. Με άλλα λόγια, η βελτίωση απότη μια γενιά στην επόμενη θα είναι πάντα μεγαλύτερη από ό,τι η βελτίωση στημεθεπόμενη γενιά.