Η Πάτρα μπροστά στις ερευνητικές εξελίξεις
Μίαυπερσύγχρονη ερευνητική υποδομή Βιομοριακού Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού,εγκαινίασε πριν από μερικές ημέρες το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤμήμαΦαρμακευτικής, μέσω του ερευνητικού του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται απότην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμα «Ερευνητικό Δυναμικό».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσω τηςσυνεργασίας των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας με Ευρωπαϊκά ΕρευνητικάΚέντρα, έχει μεταφερθεί στην Πάτρα σημαντική τεχνογνωσία στο τομέα της ΔομικήςΒιολογίας.
Ο εξοπλισμόςαυτός υποστηρίζεται από το REGROT πρόγραμμα «SEEDRUG» και είναι διαθέσιμος γιαχρήση και εκτέλεση μελετών από ολόκληρη ελληνική ακαδημαϊκή/ερευνητικήκοινότητα για εκτέλεση πειραμάτων και ανάλυση δεδομένων.
Ο εξοπλισμόςαναβαθμίζει τις ερευνητικές υποδομές του Πανεπιστημίου Πατρών και διαθέτειμοναδικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες για ολόκληρη την περιοχή τηςΝοτιο-Ανατολικής Ευρώπης. Το σύστημα μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα μελετώνκαι εφαρμογών στο πεδίο Βιο-Επιστημών Ζωής, της Αναλυτικής Χημείας/Βιοχημείας,Δομικής Βιολογίας και άλλων.
Την εκδήλωσηεγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνουτης Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την Έρευνα,Εκπαίδευση και Καινοτομία, πρώην Πρύτανης και Καθηγητής του ΠανεπιστημίουΠατρών, Σταύρος Κουμπιάς, ο Επικεφαλής του Τομέα Περιφερειακής Διάστασης τηςκαινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δρ. Δημήτρης Κορπάκης, η Διευθύντρια τουΚέντρoυ Μαγνητικού Συντονισμού του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, Καθ. LuciaBanci και ως επίτιμος προσκεκλημένος ο βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Χημείαςτου 2002, Καθ. Kurt Wuthrich (ETH Zurich).