Η ψυχολογία μας και ο χώρος "αλλάζουν" τη γεύση του ουίσκι!
Νομίζετε ότι το ουίσκι που πίνετε, όταν είναι ίδια μάρκα,έχει παντού την ίδια γεύση; Αν ναι, κάνετε τεράστιο λάθος!
Νομίζετε ότι το ουίσκι που πίνετε, όταν είναι ίδια μάρκα,έχει παντού την ίδια γεύση; Αν ναι, κάνετε τεράστιο λάθος!
Μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκεαπό το Τμήμα Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης καιδημοσιεύεται στο «Science»,δείχνει ότι η γεύση του ουίσκι αλλάζει, ανάλογα με το χώρο που το πίνει κανείς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές το περιβάλλον παίζεικαθοριστικό ρόλο για το πώς κάποιος αντιλαμβάνεται το ποτό του και πόσο τουαρέσει.
Για τις ανάγκες της μελέτης, εξετάστηκε, αν και κατά πόσο,οι 400 συνολικά εθελοντές που συμμετείχαν, αισθάνονταν διαφορετική τη γεύση τουουίσκι τους, ανάλογα με τα διαφορετικά πράγματα που έβλεπαν, άκουγαν καιμύριζαν στο περιβάλλον.
Τα πειράματα, που διεξήχθησαν σε τρεις διαφορετικούς χώρους,έδειξαν ότι η γεύση του ίδιου ουίσκι διαφοροποιείται σε ποσοστό 10% έως 20%,ανάλογα με το περιβάλλον που κάποιος το πίνει.
Μάλιστα, οι εθελοντές έτειναν να προσδίδουν στο ουίσκι που έπινανμια γεύση σχετική με τον περιβάλλοντα χώρο. Για παράδειγμα, ένα «γλυκό» δωμάτιοέκανε το ουίσκι στον ουρανίσκο να φαίνεται πιο γλυκό και ένα δωμάτιο με ξύλινηεπένδυση προσέδιδε μια γεύση ξύλου στο ποτό.
Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η διαπίστωση θαμπορούσε να ληφθεί υπόψη κατά τη διαμόρφωση των χώρων όπου καταναλώνονταιαλκοολούχα ποτά