Η οικονομική ευμάρεια προκαλεί περισσότερους θανάτους
Αύξηση φαίνεται να παρουσιάζουν οι θάνατοι μεσηλίκων καιατόμων τρίτης ηλικίας, όταν η οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη, παρά σε ύφεση,σύμφωνα με μία νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, που πραγματοποίησαν ερευνητέςτου Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λάιντεν και δημοσιεύεται στο Journalof Epidemiology and Community Health.
Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν στοιχεία από 19ανεπτυγμένες χώρες, μεταξύ των ετών 1950 – 2008, δεν συμπεριλήφθηκαν, δηλαδή, ταέτη της οικονομικής κρίσης.
Οι Ολλανδοί επιδημιολόγοι κατέληξαν στο μάλλον απρόσμενοσυμπέρασμα ότι οι θάνατοι αυξάνονται κατά την ανοδική φάση (ανάπτυξη) καιμειώνονται κατά την καθοδική (ύφεση).
Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό δενπαρατηρείται αποσπασματικά, αλλά σχεδόν σε όλες τις χώρες, ιδίως όσον αφοράτους θανάτους των ανδρών.
Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη, για κάθε αύξηση τηςτάξης του 1% στο ΑΕΠ μιας χώρας, η θνησιμότητα αυξάνει κατά 0,36% μεταξύ τωνανδρών ηλικίας 70 έως 74 ετών και κατά 0,38% στους άνδρες 40 έως 44 ετών. Στιςγυναίκες, οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι 0,18% (70 - 74 ετών) και 0,15% (40 - 44ετών).
Ωστόσο, το παράδοξο που παρουσιάζει η νέα μελέτη είναι ότιτο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες στις ανεπτυγμένεςχώρες, ενώ προκύπτει η γενική εντύπωση είναι ότι μακροπρόθεσμα ο πλούτος φέρνειυγεία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χέρμπερτ Ρόλντεν, σχολιάζουνότι η αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ της φάσης ανάπτυξης και τηςθνησιμότητας, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη φέρνειμαζί της μια σειρά από παρενέργειες, όπως μεγαλύτερη ρύπανση της ατμόσφαιρας,περισσότερο εργασιακό άγχος και περισσότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, πουέχουν ως συνέπεια να αυξάνονται οι θάνατοι.