Αυτοί είναι οι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής 2013
Στους Αμερικανούς Τζέιμς Ρόθμαν, Ράντι Σέκμαν και τονΓερμανό Τόμας Ζούντχοφ, οι οποίοι ανακάλυψαν τον «μηχανισμό ρύθμισηςμετακίνησης κυστιδίων», δηλαδή πώς οργανώνουν τα κύτταρα το σύστημαμεταφοράς του μοριακού τους φορτίου και το παραδίδουν στο σωστό σημείο τη σωστήστιγμή, απονεμήθηκε σήμερα, Δευτέρα, το Νόμπελ Ιατρικής 2013.
«Μέσω των ανακαλύψεών τους οι Ρόθμαν, Σέκμαν και Ζίντχοφ αποκάλυψαν το εξόχως ακριβές σύστημα ελέγχου για την μεταφορά και την παράδοση του κυτταρικού φορτίου», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ που συνεδρίασε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας στην ανακοίνωσή της για την απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορονών (περίπου 884.000 ευρώ).
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το κάθε ένα κύτταρο είναι ένα μικρόεργοστάσιο, που παράγει ουσίες στο εσωτερικό του και τις προμηθεύει στονοργανισμό.
Για παράδειγμα, η ινσουλίνη παράγεται μέσα στον οργανισμόκαι απελευθερώνεται στο αίμα. Στη συνέχεια, τα χημικά σήματα που εκπέμπει, οιγνωστοί νευροδιαβιβαστές, αποστέλλονται
από το ένα νευρικό κύτταρο στοάλλο.
Αυτά τα μόρια μεταφέρονται γύρω από τα κύτταρα οργανωμένα σεμικρές ομάδες που ονομάζονται κυστίδια.
Παράλληλα, τα κυστίδια διακινούν διαλυτές πρωτεΐνες καιμεμβράνες μεταξύ των κυτταρικών διαμερισμάτων.
Ποιοι είναι οι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής
Ο Ρόθμαν, 62 ετών, είναι καθηγητής και πρόεδρος του ΤμήματοςΚυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γιέιλ, ο Σέκμαν, 64 ετών, είναικαθηγητής στο Τμήμα Μοριακής και
Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο τηςΚαλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και ο Ζούντχοφ, 57 ετών, είναι καθηγητής Μοριακής καιΚυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.
Συγκεκριμένα, ο Ράντι Σέκμαν ανακάλυψε ένα ζεύγος γονιδίων, απαραίτητο για τηνκυκλοφορία των κυστιδίων, ο Τζέιμς Ρόθμαν τον μηχανισμό των πρωτεϊνών πουεπιτρέπει στα κυστίδια να αλληλεπιδράσουν με τους στόχους τους, ώστε ναεπιτρέψουν τη μεταφορά του φορτίου, ενώ ο Τόμας Ζούντχοφ, ερμήνευσε πώς τασήματα εκπαιδεύουν τα κυστίδια, προκειμένου να απελευθερώσουν το φορτίο τους μεακρίβεια.