Μην καταπνίγετε τα συναισθήματά σας
Τα καταπιεσμένασυναισθήματα έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και την ψυχικήυγεία. Τώρα οι επιστήμονες αποδεικνύουν η συναισθηματική καταπίεση μειώνει τοπροσδόκιμο ζωής και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Πρόσφατη έρευναδείχνει ότι τα άτομα που δεν εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους έχουν κατά1/3 αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν σε νεαρή ηλικία.
Η έρευνα διεξήχθηστις ΗΠΑ και τα πορίσματά της φανερώνουν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτουανεξαρτήτως αιτίας αυξάνεται κατά 35% στα άτομα που αποφεύγουν να εκφράσουν τιςσκέψεις τους.
Όταν οι ερευνητέςέλαβαν υπ’ όψιν την αιτία θανάτου, διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος ανάγεται σε 47%στην περίπτωση καρδιαγγειακής νόσου και 70% στην περίπτωση καρκίνου.
Τα αποτελέσματαδημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο στο Journal of Psychosomatic Research και υποδεικνύουν ότι οι συνέπειες της συναισθηματικήςκαταπίεσης είναι ακόμη πιο σοβαρές απ’ ότι πίστευαν παλαιότερα.
Στην έρευνασυμμετείχαν 796 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 44 έτη. Η έρευναπεριελάμβανε ερωτήσεις που σχεδιάστηκαν με σκοπό να αξιολογήσουν το βαθμό στον οποίοοι συμμετέχοντες καταπιέζουν τα συναισθήματά τους. Η κλίμακα των απαντήσεωνήταν από το 1 έως το 5 και οι συμμετέχοντες έπρεπε να επιλέξουν εάν συμφωνούν ήδιαφωνούν με μια συγκεκριμένη δήλωση όπως «Όταν θυμώνω το δείχνω στου γύρω μου»ή «Προσπαθώ να έχω ευχάριστη διάθεση για να μην ταράζω τους άλλους».
Τα πρώτααποτελέσματα καταγράφηκαν το 1996 και η έρευνα επαναλήφθηκε 12 χρόνια μετά· 111 από τους συμμετέχοντες είχαν χάσει τηζωή τους σε αυτό το διάστημα, κυρίως λόγω καρδιαγγειακής πάθησης ή καρκίνου.
Όταν οι ερευνητέςανέλυσαν τις βαθμολογίες, ανακάλυψαν ότι οι δείκτες θνησιμότητας ήτανυψηλότεροι στα άτομα που έχουν την τάση να καταπνίγουν τις σκέψεις και τασυναισθήματά τους.
Δεν είναι βέβαιαξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο τα καταπιεσμένα συναισθήματα επιφέρουν τονπρόωρο θάνατο. Μία από τις θεωρίες υποστηρίζει ότι μερικά άτομα στρέφονται στοαλκοόλ, το τσιγάρο ή το γρήγορο φαγητό για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Παράλληλα,το στρες που πηγάζει από την καταπίεση διαταράσσει το ορμονικό σύστημα καιαυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την καταστροφή τωνκυττάρων, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.
Οι ερευνητέςτονίζουν ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων που έχασαν τη ζωή τους ήταν μικρός καιεπομένως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα τωνσυμπερασμάτων τους.
Τα αποτελέσματαφανερώνουν σημαντικούς συσχετισμούς μεταξύ της συναισθηματικής καταπίεσης και τηςθνησιμότητας. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, ο θυμός κάνει καλό στο οργανισμό,καθώς μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες. Ο θυμός αυξάνει τη ροή τουαίματος στην αριστερή πρόσθια πλευρά του εγκεφάλου και η περιοχή αυτή συνδέεταιμε την εμπειρία των θετικών συναισθημάτων και με την οικειότητα. Αντιθέτως, ηδεξιά πλευρά του εγκεφάλου σχετίζεται περισσότερο με τα αρνητικά συναισθήματακαι μπορεί να προκαλέσει απομόνωση, φόβο και θλίψη.
Ορισμένοι άνθρωποιμαθαίνουν από μικρή ηλικία να κρύβουν τα πραγματικά τους αισθήματα, αυτό όμως είναικάτι που μπορεί να αλλάξει. Χρειάζεται προσπάθεια και ενέργεια, όμως είναιεφικτό.