«Ναι» στα ολιγοθερμικά γλυκαντικά από τους διαβητικούς
Το ενθαρρυντικό αυτό επιστημονικό εύρημα διατυπώθηκε σε ένααπό τα τελευταία τεύχη του ιατρικού περιοδικού US Endocrinology με θέμα τονρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στον διαβήτη (The Role of Low-calorieSweeteners in Diabetes, 2013, τόμος 9, τεύχος 1) το οποίο δίνει ένα ελπιδοφόρομήνυμα που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2, οοποίος αποτελεί τον συχνότερο τύπο διαβήτη στους ενήλικες.
Σύμμαχος στην υγεία των ατόμων με διαβήτη τύπου 2,αποδεικνύονται τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, τα οποία δεν επηρεάζουν τα επίπεδαγλυκόζης στο αίμα.
Το ενθαρρυντικό αυτό επιστημονικό εύρημα διατυπώθηκε σε ένααπό τα τελευταία τεύχη του ιατρικού περιοδικού US Endocrinology με θέμα τονρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στον διαβήτη (The Role of Low-calorieSweeteners in Diabetes, 2013, τόμος 9, τεύχος 1) το οποίο δίνει ένα ελπιδοφόρομήνυμα που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2, οοποίος αποτελεί τον συχνότερο τύπο διαβήτη στους ενήλικες.
Η έρευνα των τριών συγγραφέων του συγκεκριμένουεπιστημονικού άρθρου, Καθηγητών Craig Jonhston, Brian Stevens και John Foreyt,έδειξε ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες μπορούν να λειτουργήσουν ωςεναλλακτική λύση στα πρόσθετα σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη, μέλι, σιρόπι αραβοσίτουυψηλής φρουκτόζης) και επομένως να διευκολύνουν την απώλεια ή τη συντήρησηβάρους περιορίζοντας την πρόσληψη θερμίδων, ενώ παράλληλα μπορούν ναδιαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.Και αυτό, γιατί η αντικατάσταση της ζάχαρης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά(σουκραλόζη, ακεσουλφάμη, ασπαρτάμη, στέβια, κ.ά.) δίνει στα άτομα που πάσχουναπό διαβήτη τύπου 2 σημαντική ευελιξία στην εκπλήρωση των στόχων τους για τηνυγεία με βάση και τις προσωπικές διατροφικές προτιμήσεις τους.
Ένας από τους βασικούς προδιαθεσιακούς παράγοντες εμφάνισηςσακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 είναι η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους.Επομένως, η μείωση του βάρους συνίσταται τόσο στην πρόληψη όσο και στηδιαχείριση του διαβήτη. Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση των ολιγοθερμιδικώνγλυκαντικών μπορεί να αποτελέσει στρατηγική για τη μείωση της θερμιδικήςπρόσληψης και να συμβάλει στην πρόληψη και τον έλεγχο της αύξησης του βάρους.Ωστόσο, οι συγγραφείς δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι τα τελικά αποτελέσματατων ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών θα εξαρτηθούν από την ένταξή τους σε ένανγενικότερα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους συγγραφείς, επειδή ταολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αποτελούνέναν «ασφαλή και εύκολο» τρόπο για να μειωθεί η κατανάλωση των υδατανθράκων καιεπομένως μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν καλύτερα τιςγλυκαιμικές αντιδράσεις αλλά και να μειώσουν το βάρος τους.