Εξοικονόμηση στο σύστημα υγείας από τον κλινικό έλεγχο
Η μέθοδο εφαρμόζεται ήδη σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες καιπεριορίζει τόσο τις δαπάνες υγείας, ενώ την ίδια ώρα, διασφαλίζει την ποιότητατων παρεχομένων ιατρικών διαδικασιών.
Περικοπές οι οποίες αγγίζουν το 25% για τον δημόσιο τομέακαι εξίσου σημαντικές αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα για τον ιδιωτικό τομέα,αναμένεται να επιφέρει στην χώρα μας, η θέσπιση του Κλινικού Ελέγχου (clinicalauditing) την οποία σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέθοδος.
Η μέθοδο εφαρμόζεται ήδη σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες καιπεριορίζει τόσο τις δαπάνες υγείας, ενώ την ίδια ώρα, διασφαλίζει την ποιότητατων παρεχομένων ιατρικών διαδικασιών.
Η εν λόγω μέθοδος, ξεκίνησε από τις ιδιωτικές ΑσφαλιστικέςΕταιρείες, με σκοπό τον περιορισμό του υπέρογκου κόστους που κατέβαλλαν γιαλήψη υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων τους (έως 24% μείωση του κόστουςιατρικών εξόδων και έως 45% μείωση της μέσης διάρκειας νοσηλείας).
Οι συνολικές περικοπές εξόδων νοσηλείας, σύμφωνα μεενημέρωση της Accurate Health Auditing & Consulting, ενώ αρχικά έφθαναν το12 - 15% του ετήσιου κόστους νοσηλείας, σήμερα έχουν περιορισθεί στο 7-9% λόγωτης συμμόρφωσης των Νοσοκομείων στην ελεγκτική διαδικασία. Να σημειωθεί ότι αυτέςείναι οι μετρήσιμες περικοπές που προέρχονται κυρίως από τον έλεγχο τηςδιάρκειας νοσηλείας και των ιατρικών εξετάσεων/ πράξεων και των αναλώσιμων καιειδικών υλικών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα παράδειγμα όπου εξωτερικόςελεγκτικός μηχανισμός επέφερε άμεσες και σημαντικές μειώσεις στις νοσοκομειακέςδαπάνες, είναι η περίπτωση του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου(ΟΠΑΔ). Ο έλεγχος αφορούσε νοσηλείες παρελθόντων ετών σε ιδιωτικά νοσοκομεία.Συγκεκριμένα, σε έλεγχο 1.200 νοσηλειών συνολικής αξίας 12,2 εκατ. ευρώ, τοΤαμείο του Δημοσίου προσκόμισε οικονομικά οφέλη που υπερέβαιναν τα 2,1 εκατ.ευρώ. Πρόκειται για περικοπές της τάξης του 17,5%, που έγιναν αποδεκτές από όλατα ιδιωτικά νοσοκομεία που ελέγχθησαν. Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαννα είναι ακόμη πιο σημαντικά, αν ο έλεγχος γινόταν σε πραγματικό χρόνο (realtime audit) και όχι αναδρομικά. Να σημειωθεί, ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας σεδημόσιο νοσοκομείο σήμερα ανέρχεται σε 5-6 ημέρες, ενώ στον ιδιωτικό τομέα,είναι μόλις 2 ημέρες.
Όμως ο κλινικός έλεγχος δεν αφορά μόνο το θέμα τουεξορθολογισμού των δαπανών, αλλά αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία επίσης, για ναεντοπιστούν και τα ιατρικά λάθη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της AccurateHealth Auditing & Consulting, τα ιατρικά λάθη κοστίζουν ένα δισ. λίρες τοχρόνο στην Μεγ. Βρεττανία, ενώ στις ΗΠΑ, από ιατρικά λάθη πεθαίνουν κάθε χρόνο,48.000 με 49.000 Αμερικανοί πολίτες. Επίσης, τα ιατρικά λάθη ευθύνονται για το30% όλων των άμεσων δαπανών υγείας λόγω αλόγιστης χρήσης φαρμάκων καιεξοπλισμού.