ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ

Σινάνη Αικατερίνη

Την ισχυρή σχέση της αυτοεκτίμησης και της άντλησης ικανοποίησης από τη σεξουαλική ζωή, αναδεικνύουν τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ

Σύμφωνα με αυτά, οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση, έχουν την τάση να αξιολογούν τη σεξουαλική τους ζωή ως ικανοποιητική.

Οι ερευνητές στα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης και της Ουτρέχτης, πιστεύουν ότι η επίδραση θα μπορούσε να λειτουργήσει και προς τις δύο κατευθύνσεις.

«Τα άτομα με υψηλότερη αυτοεκτίμηση τείνουν όχι μόνο να είναι σεξουαλικά ενεργά, αλλά να είναι και πιο ικανοποιημένα από τις σεξουαλικές τους εμπειρίες», δήλωσαν οι επικεφαλής συγγραφείς Elisa Weber και Wiebke Bleidorn, από το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Τα στοιχεία βασίστηκαν σε συνεντεύξεις που διεξήχθησαν επί 12 χρόνια με περισσότερους από 11.000 Γερμανούς ενήλικες, μέσης ηλικίας 26 ετών.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, όπως: «Πόσο ικανοποιημένος είστε από τη σεξουαλική σας ζωή;» και «Πόσο συχνά κάνατε σεξ τους τελευταίους τρεις μήνες;». Τούς ζητήθηκε επίσης να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με δηλώσεις όπως: «Μερικές φορές πιστεύω ότι είμαι άχρηστος» ή «Μου αρέσει ο εαυτός μου όπως ακριβώς είμαι».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων αυτοεκτίμησης και μιας ενεργής, ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής.

Η σχέση φάνηκε να είναι αμφίδρομη: Καθώς τα επίπεδα αυτοεκτίμησης ανέβαιναν, το σεξ γινόταν πιο ικανοποιητικό. Και καθώς οι άνθρωποι απολάμβαναν πιο ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή, τα επίπεδα αυτοεκτίμησης αυξάνονταν.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το κλειδί για την αυτοεκτίμηση είναι η σεξουαλική ικανοποίηση και όχι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών.

«Ο βαθμός στον οποίο ικανοποιούνται υποκειμενικά οι σεξουαλικές επιθυμίες κάποιου, μπορεί να είναι πιο σημαντικός για την αυτοαποδοχή από ό,τι η συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι κάνουν σεξ», αναφέρουν.

Το να αισθάνεται κανείς καλύτερα με τον εαυτό του μπορεί επίσης να τον ωθεί «να αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο να επιτρέπει την οικειότητα, καθώς και να αποκαλύπτει και να επιδιώκει την ικανοποίηση των σεξουαλικών αναγκών και επιθυμιών του», προσθέτουν οι συγγραφείς.

Επίσης, δεν φάνηκε να έχει σημασία αν τα άτομα ήταν σε σχέση: Η σύνδεση της σεξουαλικής ικανοποίησης και της αυτοεκτίμησης ήταν παρόμοια είτε οι άνθρωποι ήταν ζευγάρι είτε εργένηδες.

Τα ευρήματα ωστόσο δεν ήταν ίδια για όλους: Οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες έτειναν να παρουσιάζουν ισχυρότερη σχέση μεταξύ της αυτοεκτίμησης και της σεξουαλικής ευεξίας από ό,τι οι άνθρωποι νεότερης ηλικίας και οι άνδρες.

«Τα ευρήματα της μελέτης βοηθούν στην κατανόηση της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ της αυτοεκτίμησης και της σεξουαλικής εμπειρίας και παρέχουν σημαντική ώθηση για μελλοντικές έρευνες στον τομέα αυτό», καταλήγουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin.