ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Online dating: Τα μυστικά της επιτυχίας (και της αποτυχίας)

Οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στο πεδίο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει την επανάσταση στις διαπροσωπικές σχέσεις, με πολλές γνωριμίες να ξεκινούν πλέον μέσα από τον υπολογιστή. Αυτή η νέα τάξη πραγμάτων δίνει στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να αναζητήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη ενός ερωτικού ειδυλλίου, αφού είναι δυνατό να συγκεντρώσουν την πληθώρα των ψηφιακών αποτυπωμάτων που αφήνουν στο πέρασμά τους τα διαδικτυακά φλερτ.

Online dating: Τα μυστικά της επιτυχίας (και της αποτυχίας)

Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, με επικεφαλής την κοινωνιολόγο Ελίζαμπεθ Μπροχ, ανέλυσαν τεράστιο όγκο δεδομένων από ιστότοπο διαδικτυακών γνωριμιών προκειμένου να αναζητήσουν τους παράγοντες που προβλέπουν είτε την επιτυχία είτε την αποτυχία (deal makers ή deal breakers αντίστοιχα) του online dating. Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 1.855 χρήστες από τη Νέα Υόρκη και κατέγραψαν βασικά στοιχεία του προφίλ τους, όπως η ηλικία, η μόρφωση και τα χόμπι.

Σύμφωνα με το Science, η Μπροζ και οι συνάδελφοί της αρχικά ανέπτυξαν ένα στατιστικό μοντέλο που κατέγραφε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων ενός χρήστη στο πλαίσιο μιας διαδικτυακής γνωριμίας. Αρχικά, ο χρήστης κοιτάζει τα διάφορα προφίλ που έχει στη διάθεσή του και αποφασίζει ποια θα απορρίψει από την αρχή και ποια θα «μελετήσει» πιο αναλυτικά. Στη συνέχεια, θα αποφασίσει εάν θα στείλει μήνυμα σε κάποιον άλλο χρήστη ή αν θα απαντήσει σε μήνυμα που έχει λάβει. Τέλος, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκύπτει το ερώτημα εάν η σχέση θα περάσει στον πραγματικό κόσμο, με τους δύο χρήστες να συναντιούνται πλέον από κοντά.

bigstock Beautiful Woman Dating Online 69574459

Οι ερευνητές εστίασαν στα δύο πρώτα στάδια ώστε να εντοπίσουν τα deal makers και τα deal breakers των διαδικτυακών γνωριμιών. Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν: Η επιλογή ερωτικού συντρόφου στο πλαίσιο μιας διαδικτυακής γνωριμίας μοιάζει περισσότερο με μια συνέντευξη για δουλειά, όπου κερδίζει ο υποψήφιος με τα περισσότερα προσόντα, ή μοιάζει με κάποιο ριάλιτι τύπου Survivor, όπου ένα λάθος μπορεί να κοστίσει τη διεκδίκηση του επάθλου;

Στα πρώτα στάδια της γνωριμίας φαίνεται να ισχύει μάλλον το δεύτερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν, ένα από τα πρώτα πράγματα που αναζητούν οι χρήστες είναι η φωτογραφία του πιθανού συντρόφου. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες ήταν 20 φορές πιο πιθανό να απορρίψουν ένα προφίλ από την αρχή εάν δεν περιελάμβανε φωτογραφία του χρήστη. Επίσης, ένας παράγοντας με ιδιαίτερη βαρύτητα, τουλάχιστον για τις γυναίκες, φάνηκε να είναι η ηλικία. Μια γυναίκα χρήστης ήταν περίπου 400 φορές πιο πιθανό να απορρίψει το προφίλ ενός άντρα χρήστη εάν αυτός ήταν κατά πολύ μεγαλύτερός της. Ωστόσο, η ηλικία του άντρα επηρέασε διαφορετικά τις νέες γυναίκες σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες. Μια 20χρονη κοπέλα ήταν 10 φορές πιο πιθανό να απορρίψει έναν άντρα 10 χρόνια μεγαλύτερό της, ωστόσο μια γυναίκα στα 45 ήταν 10 φορές πιο πιθανό να μελετήσει πιο διεξοδικά το προφίλ ενός άντρα 55 χρονών ή και μεγαλύτερο, σε σύγκριση με έναν άντρα ίδιας ηλικίας με αυτήν. Όσο για τους άντρες, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη ότι έδειχναν σταθερά μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις νεότερες γυναίκες.

Μία ακόμη διαφορά που παρατηρήθηκε μεταξύ των δύο φύλων αφορούσε το ύψος και το βάρος. Σε ζεύγη γυναικών-αντρών όπου ο άντρας ήταν περίπου 17 εκατοστά ψηλότερος από τη γυναίκα, η γυναίκα ήταν περίπου 10 φορές πιο πιθανό να εγκρίνει σε πρώτη φάση το προφίλ του άντρα, ενώ ο άντρας ήταν περίπου 3 φορές πιο πιθανό να συνεχίσει να κοιτάζει το προφίλ της γυναίκας. Αν και οι γυναίκες φαίνεται να δίνουν περισσότερη σημασία στο ύψος σε σύγκριση με τους άντρες, παρατηρήθηκε ακριβώς το αντίθετο όσον αφορά το βάρος, με τις γυναίκες να δίνουν ελάχιστη βαρύτητα στον παράγοντα αυτόν και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις να δείχνουν προτίμηση στους άντρες με μεγαλύτερο σωματικό βάρος.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ευρήματα, ο κοινωνιολόγος Κεν-Χου Λιν από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, αναφέρει πως στα πρώτα στάδια της επιλογής συντρόφου τείνουμε να δίνουμε περισσότερη βαρύτητα στα αρνητικά στοιχεία παρά στα θετικά, καθώς πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό των υποψηφίων. Ο ίδιος εκτιμά πως η εστίαση στα θετικά στοιχεία έρχεται αργότερα, όταν πια έχει γίνει το πρώτο μεγάλο «ξεκαθάρισμα».

Δείτε κι αυτό:

Έρωτας στα χρόνια των social media: Πώς θα αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας με τη γλώσσα του σώματος

Online dating: Ποιοι έχουν τις περισσότερες επιτυχίες

Διαδικτυακές γνωριμίες: Πόσο πρέπει να περιμένετε πριν το πρώτο τετ-α-τετ