Τι είναι η σεξυπνία - Από το Ινστιτούτο Ψυχ. & Σεξ. Υγείας Θ. Ασκητή
Ο Tόμας Μουρ, είχε πει πως ο καλύτερος από όλους τους τρόπους για να μεγαλώσουμε τις μέρες μας είναι να κλέψουμε μερικές ώρες από τη νύχτα και ίσως να είχε δίκιο.
Τι γίνεται όμως, όταν ξεκλέβετε λίγο χρόνο από τη νύχτα, προκειμένου να κάνετε σεξ και το επόμενο πρωί δεν θυμάστε απολύτως τίποτα; Και όχι δεν αναφέρομαι στην περίπτωση που μπορεί να ήσασταν μεθυσμένοι. Σε έναν άνδρα λοιπόν, αυτό συνέβη. Ένα βράδυ κοιμόταν με τη γυναίκα του, τα φώτα ήταν σβηστά, και κοιμόντουσαν αφού πρώτα έκαναν σεξ. Στη συνέχεια, όμως εκείνος ξεκίνησε να αυνανίζεται ενώ κοιμόταν, γεγονός που προβλημάτισε ιδιαιτέρως τη γυναίκα του. Όταν σηκώθηκε το πρωί, ο ίδιος δεν θυμόταν τίποτα από όσα είχε κάνει. Αυτό ήταν κάτι που είχε συμβεί περισσότερες από μία φορές και γι' αυτό το λόγο το ζευγάρι αποφάσισε να αναζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό. Το αίτημα που έφεραν λοιπόν, στον ειδικό ήταν πως ο άνδρας αυνανιζόταν κατά τη διάρκεια του ύπνου του, πράγμα που έκανε τη σύντροφό του να αισθάνεται ανεπαρκής τόσο σεξουαλικά όσο και συναισθηματικά.
Όπως φάνηκε τελικά, ο άνδρας αυτός δεν αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τη σχέση του, αλλά αντίθετα έπασχε από μία διαταραχή ύπνου, που ονομάζεται σεξυπνία (Sexsomnia), κάτι ανάλογο με την υπνοβασία και τα παραμιλητά κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Τι είναι η σεξυπνία;
Πρόκειται για μία διαταραχή που εμφανίζεται στη διάρκεια του βαθύ ύπνου, όπου οι πάσχοντες αν και έχουν σεξουαλική ζωή στη καθημερινότητά τους, μπορεί την ώρα του ύπνου τους να αυνανιστούν ή ακόμα και να εμπλακούν σε σεξουαλική πράξη με τον ερωτικό τους σύντροφο και το πρωί να μην έχουν καμία ανάμνηση από ότι συνέβη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, ο πάσχων μπορεί να προχωρήσει σε αποτρόπαιες ερωτικές πράξεις, όπως για παράδειγμα το να αναγκάσει ένα άτομο να κάνει σεξ μαζί του παρά τη θέλησή του. Εντύπωση προκάλεσε η δίκη μίας χαρακτηριστικής περίπτωσης ενός άνδρα που έπασχε από σεξυπνία και ο οποίος κατηγορούταν για βιασμό και τελικά αθωώθηκε λόγω της πάθησης αυτής.
Από τι προκαλείται η σεξυπνία;
Οι γιατροί δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα γύρω από το τι ακριβώς προκαλεί αυτή τη διαταραχή ύπνου. Διευκρινίζουν όμως, πως η σεξυπνία δεν σχετίζεται με το να δει κανείς απλά ένα σεξουαλικό όνειρο, πράγμα αρκετά σύνηθες και φυσιολογικό, αλλά με την κανονική εμπλοκή σε σεξουαλική πράξη. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι απλά ένα άτομο κάνει πράξη αυτό που βλέπει στο όνειρό του, αλλά μάλλον σχετίζεται µε την ακανόνιστη λειτουργία του εγκεφάλου και όχι µε κάποιο σοβαρό ψυχικό ή σεξουαλικό πρόβληµα. Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης, πως στις περισσότερες περιπτώσεις η διαταραχή εμφανίζεται μετά την εφηβεία και είναι πιο συνηθισμένη στα άτομα που υπνοβατούν ή παραμιλούν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, ενώ κάποιοι την κατατάσσουν στις Παραϋπνίες. Φαίνεται ότι είναι πιο συχνή στα άτομα που παρουσιάζουν άγχος και φόβο συναισθηματικής και σεξουαλικής εγκατάλειψης, στην κατάχρηση αλκοόλ και/ή λήψη ναρκωτικών ουσιών και υπνωτικών φαρμάκων. Επίσης, η έλλειψη ύπνου και το στρες, όπως και η σωματική και ψυχική κόπωση μπορεί να την φέρουν στην επιφάνεια. Παρόλα αυτά, ακόμα οι ερευνητές δεν έχουν επαρκή στοιχεία για τη συχνότητα της διαταραχής, την παθογένεια ή τα δημογραφικά χαρακτηριστικά.
Πόσο συχνή είναι η διαταραχή της σεξυπνίας;
Όσο και αν μας φαίνεται άγνωστη η συγκεκριμένη διαταραχή, φαίνεται τελικά ότι κάθε άλλο παρά σπάνια είναι, καθώς το 1/3 του γενικού πληθυσμού φαίνεται ότι πάσχει από αυτήν.
Μάλιστα σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο Health Network του Καναδά στο Τορόντο (2014), με δείγμα 832 άτομα που βρίσκονταν στα Ιατρεία Μελέτης του Ύπνου, περίπου το 8% των ατόμων παρουσίασε σεξυπνία. Από αυτό το ποσοστό, οι άνδρες με σεξυπνία έφτασε στο 11% 3 φορές σχεδόν πιο κοινή η διαταραχή σε σχέση με τις γυναίκες που ήταν περίπου στο 4%. Παρόλα αυτά μπορεί τα στοιχεία να μην είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού, καθώς το δείγμα ήταν άτομα με διαταραχές του ύπνου και για αυτό άλλωστε βρέθηκαν στα Ιατρεία Μελέτης του Ύπνου. Σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και έρευνα.
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάρον Α. Τσανγκ δήλωσε: «Μας εξέπληξε το πόσο συχνή είναι η σεξυπνία. Νομίζαμε ότι οι πάσχοντες θα ήταν ελάχιστοι, αλλά κατά μέσον όρο ήταν περισσότεροι από 1 στους 12».
Υπάρχει θεραπεία;
Είναι γεγονός ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, δεν είναι τόσο εύκολο τελικά να εκτιμηθεί πόσοι άνθρωποι πραγματικά πάσχουν από σεξυπνία, καθώς όσοι υποφέρουν είτε δεν το γνωρίζουν. Αν πάλι τους το έχει επισημάνει το ταίρι τους, μπορεί να αποφεύγουν να μιλήσουν γι αυτό. Επίσης, μπορεί και να μην γνωρίζουν ότι πρόκειται για διαταραχή ή ακόμα και αν έχουν ενημερωθεί μπορεί να ντρέπονται να αναζητήσουν βοήθεια.
Εάν κάποιο άτομο αντιληφθεί πως πάσχει από αυτήν τη διαταραχή καλό θα ήταν να αναζητήσει βοήθεια. Η μέθοδος που συνιστάται είναι ο συνδυασμός αντικαταθλιπτικής αγωγής με ψυχοθεραπεία.
Πηγή: www.askitis.gr