Θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης οι γυναίκες ερευνήτριες
Σε πολύ υψηλά ποσοστά κυμαίνεται η σεξουαλική παρενόχληση σε επιστημονικούς χώρους, με 2 στις 3 γυναίκες να δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί ανάρμοστες λεκτικές «επιθέσεις».
Τα σχόλια για την εξωτερική τους ομορφιά ή για τις νοητικές διαφορές των δύο φύλων, ήταν τα πιο συχνά αγενή, ανάρμοστα ή σεξουαλικού περιεχομένου σχόλια που δέχονται οι γυναίκες επιστήμονες, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι 1 στις 5 ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης και κακοποίησης, που κάποιες φορές κατέληξε σε βιασμό, συνήθως από τους προϊστάμενους τους.
Η καθηγήτρια βιολογικής ανθρωπολογίας Κάθριν Κλάνσι του Πανεπιστημίου του Ιλινόις έκανε μία διεθνή επιστημονική έρευνα ανάμεσα σε 516 γυναίκες και 142 άνδρες επιστήμονες από διάφορους επιστημονικούς τομείς. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο «PLoS One».
Σύμφωνα με την έρευνα, τα θύματα ήσαν κυρίως νεαρής ηλικίας. Πάνω από το 90% των γυναικών (και το 70% των ανδρών) ήσαν φοιτήτριες, μεταπτυχιακές φοιτήτριες, μεταδιδακτορικές ερευνήτριες ή νεοπροσληφθείσες. Ανάμεσα στα θύματα παρενόχλησης ήταν και μαθήτριες λυκείου, που συμμετείχαν σε ερευνητικά προγράμματα.
Από όσες και όσους ανέφεραν το περιστατικό της παρενόχλησης ή της επίθεσης στον εργοδότη τους, συνήθως σε κάποιον ερευνητικό φορέα, μόνο στο 19% των περιπτώσεων υπήρξε κάποια ικανοποιητική αντίδραση. Γενικότερα, καταγράφηκε μια τάση αποσιώπησης και εκ μέρους των ίδιων των θυμάτων, για χάρη της καριέρας τους, καθώς η έρευνα πεδίου αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο σε πολλές επιστήμες.
Μία προηγούμενη έρευνα μεταξύ φοιτητών ιατρικών σχολών, είχε βρει ότι το 73% των γυναικών και το 22% των ανδρών είχαν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση (π.χ. στο νοσοκομείο όπου εκπαιδεύονταν).