ΟΜΟΡΦΙΑ

Πώς να πίνετε τον καφέ για να μην σας προκαλεί ακμή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο καφές είναι βασικό στοιχείο στην πρωινή ρουτίνα πολλών ανθρώπων, αλλά οι επιδράσεις του εκτείνονται πέρα από την παροχή ενέργειας.

Πώς να πίνετε τον καφέ για να μην σας προκαλεί ακμή
Bigstock

Ο καφές μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη για το δέρμα σας, αλλά μπορεί επίσης να συνδεθεί με την ακμή, όταν καταναλώνεται λανθασμένα.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τι λένε οι δερματολόγοι σχετικά με την επίδραση του καφέ στο δέρμα, πώς μπορεί να προκαλέσει ακμή και τα οφέλη από την απευθείας χρήση καφέ στην επιδερμίδα.

Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καφές στο δέρμα σας

Οι δερματολόγοι έχουν βρει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις του καφέ στο δέρμα.

Από την μία πλευρά, ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες, οι οποίες προκαλούνται από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι ευεργετικά για τη διατήρηση μιας νεανικής, λαμπερής επιδερμίδας.

Από την άλλη, ο καφές μπορεί επίσης να έχει αφυδατωτικές επιδράσεις, επειδή είναι διουρητικός, κάτι που οδηγεί σε ξηρό και θαμπό δέρμα εάν καταναλώνεται υπερβολικά. Επιπλέον, οι υψηλές ποσότητες καφεΐνης μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) που μπορεί να προκαλέσει διάσπαση του κολλαγόνου και να οδηγήσει σε σημάδια πρόωρης γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Barista-cafe-coffee-cappuccino-milk

Προκαλεί ακμή ο καφές;

Η σχέση μεταξύ καφέ και ακμής δεν είναι τόσο απλή. Αν και η καθαυτή καφεΐνη δεν προκαλεί ακμή, μπορεί να επιδεινώσει τα επίπεδα του στρες, αυξάνοντας την παραγωγή κορτιζόλης, οδηγώντας σε περισσότερη παραγωγή σμήγματος (φυσικό έλαιο της επιδερμίδας) η οποία με την σειρά της οδηγεί σε φραγμένους πόρους.

Το τι βάζετε στον καφέ σας μπορεί να είναι πιο άμεσος “ένοχος” για τα σπυράκια ακμής. Μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά μπορούν να προκαλέσουν ακμή, καθώς το γάλα περιέχει ορμόνες που μπορούν να επηρεάσουν την λιπαρότητα του δέρματος. Επιπλέον, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης στον καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας μια φλεγμονώδη απόκριση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.

Πώς να πίνετε τον καφέ σας για να μην σας προκαλεί ακμή

Για να απολαύσετε τον καφέ σας χωρίς να ανησυχείτε για την ακμή, λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές:

  • Παραλείψτε το γάλα: Επιλέξτε μη γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα αμυγδάλου, βρώμης ή σόγιας, για να αποφύγετε τις ορμόνες που προκαλούν ακμή και βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα.
  • Μειώστε τη ζάχαρη: Η μείωση ή (καλύτερα) η εξάλειψη της ζάχαρης στον καφέ μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόληψη των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα, που οδηγούν σε φλεγμονή και ακμή.
  • Περιορίστε την καφεΐνη: Εάν είστε επιρρεπείς στο στρες ή στην ακμή, μετριάστε την κατανάλωση καφεΐνης, για να αποφύγετε την υπερδιέγερση των επιπέδων κορτιζόλης σας. Επιλέξτε ιδεατά καφέ χωρίς καφεΐνη.

Κάνοντας αυτές τις μικρές προσαρμογές, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, διατηρώντας ταυτόχρονα το δέρμα σας καθαρό.

Coffee

Τα οφέλη της απευθείας χρήσης καφέ στο δέρμα σας

Η τοπική χρήση καφέ μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη στην περιποίηση του δέρματος.

Τα αντιοξειδωτικά του καφέ βοηθούν στην προστασία από τις περιβαλλοντικές βλάβες, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορούν να μειώσουν την ερυθρότητα και το πρήξιμο. Ο καφές είναι επίσης ένα φυσικό απολεπιστικό, καθιστώντας τον εξαιρετικό για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και την αποκάλυψη ενός πιο λείου και απαλού δέρματος.

Τα βασικά οφέλη είναι:

  • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος: Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, ο καφές μπορεί να τονώσει την κυκλοφορία, μειώνοντας την εμφάνιση των μαύρων κύκλων στα μάτια και του πρηξίματος στο πρόσωπο.
  • Σύσφιξη του δέρματος: Η καφεΐνη στον καφέ μπορεί προσωρινά να συσφίγγει το δέρμα, κάνοντάς το να φαίνεται πιο τονωμένο και λιγότερο φουσκωμένο.
Coffee-Scrub-Mask-Face -Skin-Care

Πώς να φτιάξετε μια μάσκα προσώπου με καφέ

Ο καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σπιτικές θεραπείες περιποίησης δέρματος, όπως μια απλή μάσκα προσώπου για αναζωογόνηση και απολέπιση. Δείτε πώς να φτιάξετε μια μάσκα καφέ:

Συστατικά

  • 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένος καφές
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (γνωστό για τις ενυδατικές του ιδιότητες)
  • 1 κουταλιά της σούπας σκέτο γιαούρτι (για πρόσθετη ενυδάτωση)

Οδηγίες

  1. Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε μορφή λείας πάστας.
  2. Εφαρμόστε το μείγμα στο πρόσωπό σας με απαλές, κυκλικές κινήσεις, για να κάνετε απολέπιση.
  3. Αφήστε την μάσκα να δράσει για 10-15 λεπτά, για να επιτρέψετε στα συστατικά να κάνουν τα... μαγικά τους.
  4. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και στεγνώστε το δέρμα σας.

Αυτή η μάσκα προσώπου καφέ θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, στην μείωση του πρηξίματος και θα αφήσει το δέρμα σας απαλό και ανανεωμένο.

Σύνοψη

Ο καφές μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας τόσο με θετικούς όσο και με αρνητικούς τρόπους, αλλά το να γνωρίζετε πώς να τον καταναλώνετε και να τον χρησιμοποιείτε στην περιποίηση του δέρματος μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη του.

Μετριάζοντας την πρόσληψη καφεΐνης, ζάχαρης και γαλακτοκομικών, μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας ρόφημα χωρίς να ανησυχείτε για σπυράκια ακμής. Επιπλέον, η τοπική χρήση καφέ μπορεί να βελτιώσει τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, παρέχοντας οφέλη αντιγήρανσης και απολέπισης.

Πηγές: byrdie.com, healthline.com (1), healthline.com (2), medicalnewstoday.com