Ποτά και συμπληρώματα κολλαγόνου: Τι πρέπει να ξέρετε
Αξίζουν πραγματικά τα προϊόντα κολλαγόνου τον θόρυβο γύρω από την περιποίηση δέρματος, νυχιών και μαλλιών;
Δεδομένου ότι το κολλαγόνο στο σώμα μας παρέχει κρίσιμη υποστήριξη για αυτούς τους ιστούς, φαίνεται εύλογο ότι η κατανάλωση κολλαγόνου μπορεί να οδηγήσει σε πλούσια μαλλιά και νεανική λάμψη. Τι λέει όμως η επιστήμη;
Τι είναι το κολλαγόνο
Το κολλαγόνο είναι μια κύρια δομική πρωτεΐνη στους ιστούς μας. Βρίσκεται στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τους τένοντες, τους χόνδρους και τα οστά. Το κολλαγόνο συνεργάζεται με άλλες ουσίες, όπως το υαλουρονικό οξύ και η ελαστίνη, για να διατηρήσει την ελαστικότητα, τον όγκο και την υγρασία του δέρματος. Βοηθά επίσης στη σύνθεση πρωτεϊνών, όπως η κερατίνη, που σχηματίζουν το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.
Το σώμα μας παράγει φυσικά κολλαγόνο, χρησιμοποιώντας τα αμινοξέα από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες ή κολλαγόνο, όπως ο ζωμός των οστών, το κρέας και το ψάρι. Αλλά η γήρανση, η βλάβη από τον ήλιο, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου.
Τα ποτά και τα συμπληρώματα κολλαγόνου συχνά περιέχουν κολλαγόνο από πολλές διαφορετικές πηγές, όπως ψάρια, βοοειδή, χοίρους ή κοτόπουλο. Τυπικά, περιέχουν πεπτίδια -μικρές αλυσίδες αμινοξέων- που βοηθούν στη δημιουργία απαραίτητων πρωτεϊνών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του καθαυτού κολλαγόνου και της κερατίνης.
Τι λέει η επιστήμη για τα ποτά και τα συμπληρώματα κολλαγόνου
Η έρευνα για το δέρμα περιλαμβάνει:
- Μια ανασκόπηση και ανάλυση 19 επιμέρους μελετών, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Dermatology, με συνολικά 1.125 συμμετέχοντες. Όσοι χρησιμοποίησαν συμπληρώματα κολλαγόνου είδαν βελτίωση στη σφριγηλότητα, την ελαστικότητα και την περιεκτικότητα σε υγρασία του δέρματος, με τις ρυτίδες να εμφανίζονται λιγότερο αισθητές. Αυτό ακούγεται πολλά υποσχόμενο, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτές οι βελτιώσεις του δέρματος οφείλονταν στην πραγματικότητα στο κολλαγόνο. Οι περισσότερες από τις δοκιμές χρησιμοποίησαν συμπληρώματα κολλαγόνου που διατίθενται στο εμπόριο που περιείχαν πολλά ακόμα πρόσθετα συστατικά, όπως: βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, συνένζυμο Q10, υαλουρονικό οξύ και θειική χονδροϊτίνη.
- Μερικές τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές (δείτε εδώ και εδώ) δείχνουν ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων κολλαγόνου με υψηλές ποσότητες των πεπτιδίων prolylhydroxyproline και hydroxyprolylglycine μπορεί να βελτιώσει την υγρασία, την ελαστικότητα, τις ρυτίδες και την ομαλότητα του δέρματος. Ωστόσο, απαιτούνται μεγάλες, υψηλότερης ποιότητας μελέτες για να μάθουμε εάν τα εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα είναι χρήσιμα και ασφαλή για μακροπρόθεσμη χρήση.
Σχεδόν κανένα στοιχείο δεν υποστηρίζει τη χρήση κολλαγόνου για την ενίσχυση των μαλλιών και των νυχιών. Μια μικρή μελέτη του 2017 σε 25 άτομα με εύθραυστα νύχια διαπίστωσε ότι η λήψη 2,5 γραμμαρίων κολλαγόνου καθημερινά για 24 εβδομάδες βελτίωσε την ευθραυστότητα και την ανάπτυξη των νυχιών. Ωστόσο, αυτή η μικρή μελέτη δεν είχε καμία ομάδα ελέγχου (ομάδα που να έπαιρνε εικονικό φάρμακο) για σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε συμπληρώματα κολλαγόνου.
Δεν έχουν γίνει μελέτες σε ανθρώπους που να εξετάζουν τα οφέλη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου για τα μαλλιά. Επί του παρόντος, κανένα ιατρικό στοιχείο δεν υποστηρίζει ισχυρισμούς που βλέπουμε σε διαφημίσεις προϊόντων ότι τα συμπληρώματα ή τα ποτά κολλαγόνου μπορούν να βελτιώσουν την ανάπτυξη, τη λάμψη, τον όγκο και το πάχος των μαλλιών.
Αξίζει να δοκιμάσετε συμπληρώματα ή ποτά κολλαγόνου;
Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι η λήψη χαπιών κολλαγόνου ή η κατανάλωση ροφημάτων κολλαγόνου θα κάνει κάποια διαφορά στο δέρμα, τα μαλλιά ή τα νύχια. Το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει το κολλαγόνο σε όλη του τη μορφή. Για να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, πρέπει να διασπαστεί σε πεπτίδια, ώστε να μπορεί να απορροφηθεί μέσω του εντέρου.
Αυτά τα πεπτίδια μπορεί να διασπαστούν περαιτέρω στα δομικά στοιχεία που παράγουν πρωτεΐνες -όπως η κερατίνη- οι οποίες βοηθούν στο σχηματισμό του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Ή τα πεπτίδια μπορεί να σχηματίσουν κολλαγόνο που εναποτίθεται σε άλλα μέρη του σώματος, όπως χόνδρο, οστά, μύες ή τένοντες. Μέχρι στιγμής, καμία ανθρώπινη μελέτη δεν έχει αποδείξει ξεκάθαρα ότι το κολλαγόνο που παίρνετε από το στόμα θα καταλήξει στο δέρμα, τα μαλλιά ή τα νύχια σας.
Εάν ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε την υφή και την ελαστικότητα του δέρματος και να ελαχιστοποιήσετε τις ρυτίδες, καλύτερα να εστιάσετε στην προστασία από τον ήλιο και να χρησιμοποιήσετε τοπικά ρετινοειδή. Εκτεταμένες έρευνες έχουν ήδη αποδείξει ότι αυτά τα μέτρα είναι αποτελεσματικά.
Εάν επιλέξετε να δοκιμάσετε συμπληρώματα ή ροφήματα κολλαγόνου, ελέγξτε τη λίστα των συστατικών και το προφίλ πρωτεΐνης. Αποφύγετε τα συμπληρώματα με πάρα πολλά πρόσθετα ή πληρωτικά. Τα προϊόντα που περιέχουν υψηλές ποσότητες προλυλυδροξυπρολίνης και υδροξυπρολυλγλυκίνης είναι καλύτερα στην μείωση των ρυτίδων και στη βελτίωση της περιεκτικότητας σε υγρασία του δέρματος.
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα. Τα άτομα που είναι επιρρεπή στην ουρική αρθρίτιδα ή έχουν άλλες ιατρικές παθήσεις που απαιτούν να περιορίσουν την πρωτεΐνη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν συμπληρώματα ή ποτά κολλαγόνου.
Συμπερασματικά
Δοκιμές μεγάλης κλίμακας που αξιολογούν τα οφέλη των από του στόματος συμπληρωμάτων κολλαγόνου για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών δεν είναι διαθέσιμες. Εάν ανησυχείτε για τυχόν αραιά ή αδύναμα μαλλιά, εύθραυστα νύχια ή για τη διατήρηση λείου και σφριγηλού δέρματος, μιλήστε με τον γιατρό σας ή με έναν δερματολόγο για συμβουλές σχετικά με το εύρος των επιλογών για εσάς.
Θα βοηθήσει επίσης να:
- Ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες
- Εάν καπνίζετε, κόψτε το τσιγάρο
- Περιορίστε το αλκοόλ σε δύο ή λιγότερο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ή ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες
- Εφαρμόστε καθημερινά αντηλιακό και το καλοκαίρι θυμηθείτε να ξαναβάζετε κάθε δύο ώρες
- Φοράτε καπέλα και ρούχα με φαρδύ γείσο ή άλλα προστατευτικά από την υπεριώδη ακτινοβολία όταν περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο
Πηγή: health.harvard.edu