ΟΜΟΡΦΙΑ

Αποσμητικό vs. ανθιδρωτικό: Μικρή διαφορά με μεγάλη σημασία

Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει περίπου δυόμισι εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες. Η μάχη με τον ιδρώτα φαίνεται λοιπόν πως είναι άνιση...

Αποσμητικό vs. ανθιδρωτικό: Μικρή διαφορά με μεγάλη σημασία

Συνήθως προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την εφίδρωση και τις επακόλουθες δυσάρεστες οσμές χρησιμοποιώντας αποσμητικά και ανθιδρωτικά.

Όπως υποδηλώνουν και οι ονομασίες των προϊόντων αυτών, τα αποσμητικά καλύπτουν τις οσμές ενώ τα ανθιδρωτικά αποτρέπουν την παραγωγή του ιδρώτα.

Τα αποσμητικά θεωρούνται σε γενικές γραμμές ασφαλή, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα ανθιδρωτικά.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η παραγωγή ιδρώτα είναι μια απαραίτητη βιολογική διεργασία που επιτρέπει την απομάκρυνση τοξικών μεταλλικών στοιχείων και διευκολύνει την επούλωση των πληγών.

Επίσης, ο ιδρώτας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του αυτόματου συστήματος ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος. Μάλιστα, υπάρχει μια σπάνια διαταραχή που ονομάζεται ανιδρωσία, στην οποία η παραγωγή ιδρώτα είναι αδύνατη λόγω βλάβης στους ιδρωτοποιούς αδένες (συνήθως έπειτα από τραυματισμό) ή υποκείμενης αυτοάνοσης πάθησης. Αποτέλεσμα είναι η υπερθέρμανση του σώματος και κατ' επέκταση ο αυξημένος κίνδυνος θερμοπληξίας και βλάβης στα ζωτικά όργανα. Η διαταραχή είναι σπάνια, καταδεικνύει όμως πόσο σημαντικός είναι ο ιδρώτας για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Οι πιθανοί κίνδυνοι από την καταστολή της λειτουργίας των ιδρωτοποιών αδένων, κατά κύριο λόγο με τη συστηματική χρήση ανθιδρωτικών, παρουσιάζονται σε πρόσφατη μελέτη Καναδών ερευνητών.

Μέταλλα όπως το αρσενικό, το ασβέστιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος υπάρχουν στο περιβάλλον μας και εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω των τροφίμων που καταναλώνουμε (π.χ. οστρακοειδή, σπόροι, μπρόκολο, λάχανο).

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία και δημοσίευσαν στην επιθεώρηση Journal of Environmental and Public Health, τα τέσσερα αυτά μέταλλα θεωρούνται καρκινογόνα και μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο νευρικό σύστημα, την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά μας.

Με τον ιδρώτα, τόσο αυτά τα μέταλλα όσο και άλλες τοξίνες απομακρύνονται αποτελεσματικά από τον οργανισμό μας. Οι ερευνητές συνιστούν να γυμναζόμαστε και να κάνουμε τακτικά ζεστό μπάνιο ώστε να ενισχύεται η παραγωγή ιδρώτα και να επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών.