Οι 8 λόγοι που πέφτουν οι βλεφαρίδες
Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στο πρόσωπό μας. Οι μακριές, γεμάτες βλεφαρίδες τονίζουν τα μάτια, τα οποία σύμφωνα με έρευνες είναι το πρώτο σημείο που αναγνωρίζει ο εγκέφαλός μας στους άλλους προκειμένου να τον ξεχωρίσει από το πλήθος.
Σε κάποια στιγμή όμως έρχεται η ώρα που οι βλεφαρίδες αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο αδύνατες και πέφτουν. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος που συμβαίνει αυτό. Οι αιτίες είναι πολλές και ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Οι πιο πιθανές αιτίες, ωστόσο, είναι οι ακόλουθες:
Τριχοτιλλομανία
Πρόκειται για μία ψυχολογική πάθηση και δεν αφορά μόνο τις βλεφαρίδες. Η τριχοτιλλομανία είναι μια διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο πάσχων τραβάει συνεχώς τρίχες από τα μαλλιά του συνήθως, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και τις βλεφαρίδες του. Είναι μια πάθηση που ξεκινάει συνήθως στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία.
Ασθένεια του θυρεοειδούς
Ένας θυρεοειδής αδένας, ο οποίος είναι είτε υπερδραστήριος είτε υπολειτουργεί, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των βλεφαρίδων. Στην πρώτη περίπτωση οδηγεί σε αδυναμία να ανεχτεί το άτομο τη θερμότητα, δυσκολία στον ύπνο, απώλεια βάρους, οίδημα του κάτω μέρους του λαιμού και πονοκεφάλους. Σε αυτή την περίπτωση οι τρίχες σπάνε, αφήνοντας φαλακρά μπαλώματα που μπορεί να εμφανιστούν και στις βλεφαρίδες.
Από την άλλη πλευρά, μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα προκαλεί δυσκολία να ανεχτεί το άτομο το κρύο, ξηρό δέρμα, δυσκοιλιότητα και αύξηση του σωματικού βάρους. Σε αυτή την περίπτωση τα φρύδια και οι βλεφαρίδες γίνονται αραιά και τα μαλλιά γίνονται λεπτά, ξηρά και εύθραυστα.
Γυροειδής αλωπεκία
Είναι μία διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί απώλεια μαλλιών. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στα θυλάκια της τρίχας, η οποία πέφτει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια όλων των τριχών στο σώμα ή να εμφανιστεί σε μία μόνο περιοχή, όπως τα φρύδια, τα γένια, οι βλεφαρίδες ή το τριχωτό της κεφαλής.
Χημική αλλεργία στην μάσκαρα
Οι περισσότερες μάσκαρες περιέχουν διαφορετικές χημικές ουσίες. Αυτές κάνουν τις βλεφαρίδες να πέφτουν. Υπάρχουν ορισμένες χημικές ουσίες σε μάσκαρες που προκαλούν αλλεργίες. Αν έχετε αλλεργία στη σκόνη, τότε είναι καλύτερα για σας να αποφεύγετε να φοράτε μια μάσκαρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μάσκαρες μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα και επιπεφυκίτιδα. Η δερματίτιδα είναι μια χημική αντίδραση του οργανισμού που εμφανίζεται όταν ουσίες, όπως αυτές που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, έρχονται σε επαφή με το δέρμα γύρω από τα μάτια σας. Η επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται όταν κομμάτια αλλεργιογόνων ουσιών ξεκολλούν από την μάσκαρα και πέφτουν μέσα στο μάτι προκαλώντας έτσι τον ερεθισμό του επιπεφυκότα. Αυτή είναι η λεπτή, υγρή μεμβράνη που καλύπτει την επιφάνεια του οφθαλμικού βολβού σας.
Βλεφαρίτιδα
Είναι μια φλεγμονή των βλεφάρων που προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη ενός βακτηρίου, το οποίο συνήθως βρίσκεται στο δέρμα. Ένας ακόμη λόγος είναι η απόφραξη των αδένων ελαίων του βλεφάρου ή ακόμα και οι αλλεργίες. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να κάνει τα βλέφαρα να πρήζονται, να κοκκινίζουν ή να σας προκαλούν φαγούρα.
Χημειοθεραπεία
Μία από τις πολλές παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η απώλεια των βλεφαρίδων, αφού επηρεάζονται άμεσα τα θυλάκια των τριχών στο σώμα.
Δυστυχίαση (Distichiasis)
Είναι μια ανώμαλη ανάπτυξη των βλεφαρίδων. Μπορεί να προκαλέσει τις βλεφαρίδες να μεγαλώσουν με αφύσικο ρυθμό ή τρόπο.
Τριχίαση
Πρόκειται για το φαινόμενο που οι βλεφαρίδες μεγαλώνουν προς τα μέσα. Μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς και μολύνσεις και αργότερα σε απώλεια των βλεφαρίδων.