Κυτταρίτιδα: Τι είναι ο φλοιός πορτοκαλιού και τι τον προκαλεί;
Όταν κάτω από τηνεπιφάνεια του δέρματος «καραδοκεί» το συσσωρευμένο λίπος, εμφανίζονται μικράκοιλώματα και σβώλοι. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στους μηρούς και τους γλουτούςκαι συνήθως εκδηλώνεται μετά την εφηβεία.
Η κυτταρίτιδα είναιεπίσης γνωστή ως φλοιός πορτοκαλιού και ταξινομείται ως εξής:
- 1ουβαθμού: χωρίς κλινικά συμπτώματα, είναι ορατή μέσω της μικροσκοπικής εξέτασηςτων κυττάρων, για τον εντοπισμό ανατομικών μεταβολών
- 2ουβαθμού: το δέρμα μοιάζει χλωμό, η θερμοκρασία του είναι χαμηλότερη και ηελαστικότητά του μικρότερη
- 3ουβαθμού: το δέρμα είναι βραχύ σε μια ορισμένη περιοχή και παρουσιάζει τα παραπάνωσυμπτώματα ως προς την απόχρωση, τη θερμοκρασία και την ελαστικότητα
Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας επηρεάζεται από ορμονικούς, γενετικούς καιδιατροφικούς παράγοντες. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα οιστρογόνα, ηινσουλίνη, η νοραδρεναλίνη, οι ορμόνες του θυρεοειδούς και η προλακτίνη παίζουνσημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Παράλληλα, ορισμένα κύτταραείναι απαραίτητα για τη διαδικασία δημιουργίας του φλοιού πορτοκαλιού, ενώ προδιαθέτουντο άτομο ως προς τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την κυτταρίτιδα (φύλο,εθνικότητα, μεταβολισμός, κατανομή λίπους, κυκλοφορία του αίματος). Τέλος, ταάτομα που καταναλώνουν πολλά λιπαρά, υδατάνθρακες, αλάτι και λίγες μόνο φυτικέςίνες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κυτταρίτιδα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κυτταρίτιδα είναι συχνότερη στους καπνιστές,στα άτομα που δεν αθλούνται και σε όσους κάνουν καθιστική ζωή. Επίσης, τα στενάρούχα και εσώρουχα εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος και μπορεί νασυμβάλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.