ΦΑΡΜΑΚO

PIF: Να ανακληθεί το τέλος εισόδου 25% για το καλό των ασθενών & των επενδύσεων

Την ανάγκη να ανακληθεί το τέλος εισόδου 25% στα νέα φάρμακα, μια κίνηση η οποία θα αποτελέσει εκτός των άλλων και ένα ξεκάθαρο μήνυμα επενδυτικότητας προς το διεθνές περιβάλλον, ζητά το θεσμικό όργανο των ερευνητικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, το PhRMA Innovation Forum.

PIF: Να ανακληθεί το τέλος εισόδου 25% για το καλό των ασθενών & των επενδύσεων

Όπως αναφέρει μάλιστα εμφατικά το PIF, ένα χρόνο μετά την επιβολή του τέλους εισόδου, το εν λόγω μέτρο, δεν έχει ωφελήσει τελικά κανέναν (ασθενείς, πολιτεία, φαρμακευτικές επιχειρήσεις), δεν είχε το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ενώ λειτουργεί και αποτρεπτικά στο να έρθουν νέα φάρμακα στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του PIF έχει ως εξής:

«Κλείνουμε ήδη ένα χρόνο από τη νομοθέτηση του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα (Μάιος 2017, Νόμος 4472) και αντί γενεθλίων, το PhRMA Innovation Forum επιχειρεί την αποτίμηση του μέτρου, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ ώστε η Πολιτεία να το αναθεωρήσει και εν τέλει να το αποσύρει.

Έχοντας καταγράψει τις παρενέργειες της εισαγωγής του τέλους εισόδου 25% με ισχύ για 2 χρόνια, διαφαίνεται ότι η τάση εισαγωγής νέων φαρμάκων στην Ελληνική αγορά βαίνει φθίνουσα, με απειλητικές επιπτώσεις για την υγεία των Ελλήνων ασθενών. Αρκεί κανείς να παρακολουθήσει δημοσιευμένα στοιχεία για να διαπιστώσει πως υπάρχουν προϊόντα για τα οποία, ενώ έχει ληφθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν έχει υποβληθεί αίτημα Τιμολόγησης στην Ελλάδα, ενώ αρκετά από αυτά τα οποία έχουν λάβει τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται στις εκδοθείσες Θετικές Λίστες. Οι λόγοι μπορούν να αναζητηθούν και να αναλυθούν ποικιλοτρόπως, ένα όμως είναι το συμπέρασμα: Το μέτρο του 25% είναι ξεκάθαρα αποτρεπτικό για μια νέα γενιά φαρμάκων, τα οποία, σε συνδυασμό με την επιβολή ολοένα και αυξανόμενων rebates & Clawback, καθίστανται μη βιώσιμα για να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ οι Ευρωπαίοι ασθενείς σταθερά και σταδιακά αποκτούν πρόσβαση στα νέα φάρμακα, αρκετά από αυτά, έστω και σιωπηρά, δεν έρχονται πλέον στην Ελλάδα και οι ασθενείς χάνουν την πολυαναμενόμενη πρόσβασή τους σε νέες φαρμακευτικές τεχνολογίες.

Πρόκειται εν κατακλείδι, για ένα μέτρο, το οποίο εξ ορισμού δεν επιλύει τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος, αλλά επιβαρύνει επικίνδυνα όλα τα μέρη, με τους ασθενείς να είναι αυτή τη φορά στο επίκεντρο για τους λάθους λόγους.

Κάνοντας λοιπόν τον πρώτο απολογισμό, ένα χρόνο μετά, μπορεί κάποιος να καταλήξει στο ότι το μέτρο της επιβολής του τέλους εισόδου 25% στα νέα φάρμακα:

- Δεν ωφέλησε κανέναν (ασθενείς, πολιτεία, φαρμακευτικές επιχειρήσεις)
- Δεν είχε το προσδοκώμενο Δημοσιονομικό αποτέλεσμα
- Λειτουργεί αποτρεπτικά στο να έρθουν νέα φάρμακα στην Ελλάδα.

Καλούμε λοιπόν την Πολιτεία, ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση να κάνει απολογισμό του τι (δεν) απέδωσε το 25%, να αναθεωρήσει και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Εξάλλου, η επικείμενη έναρξη της λειτουργίας του οργανισμού ΗΤΑ ακυρώνει τους λόγους για τους οποίους αυτό το μέτρο νομοθετήθηκε εξ αρχής. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για το δίκαιο αίτημα απόσυρσής του, μια κίνηση η οποία θα αποτελέσει εκτός των άλλων και ένα ξεκάθαρο μήνυμα επενδυτικότητας προς το διεθνές περιβάλλον».

Σχετικά με το PhRMA Innovation Forum (PIF)

Το PhRMA Innovation Forum (PIF) εκπροσωπεί 23 ηγέτιδες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, οι οποίες συνεργάζονται με απώτερο σκοπό την κάλυψη των ιατρικών αναγκών Ελλήνων ασθενών, ώστε να τους βοηθήσουν να έχουν μία μακρόχρονη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Οι εταιρείες μέλη του PIF αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες με πάνω από €90 εκατομμύρια σε επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, απασχολώντας 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες.

Διαβάστε ακόμη:

Το PhRMA Innovation Forum και επισήμως θεσμικός φορέας στον χώρο της υγείας

Τρύφων: Αν θέλουμε ανάπτυξη να περιορίσουμε τις εισαγωγές & να μειώσουμε το clawback



Ανοίγει η συζήτηση για τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία στο φάρμακο

Επείγουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα - Εντός της εβδομάδας τα ονόματα για την Επιτροπή ΗΤΑ

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας

Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους (!) Οργανισμό HTA: Εντός του Ιουλίου οι υπ. αποφάσεις

HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...

Μ. Παπαταξιάρχης: Αποτελεσματικός HTA, είναι αυτός που θα διευκολύνει τους ασθενείς

Ξανθός: Η Ελλάδα θα έχει και καινοτομία & λογικές τιμές - Στην τελική ευθεία η Επιτροπή HTA.