ΦΑΡΜΑΚO

Εκλογές ΣΦΕΕ: Η φαρμακοβιομηχανία θέλει πίσω την κανονικότητα & την περηφάνια της...

Υπό την βαριά σκιά της υπόθεσης Novartis αλλά και της γενικότερης συζήτησης περί διαφάνειας και ηθικοποίησης στο δημόσιο βίο και δη στην υγειονομική – φαρμακευτική αγορά, πραγματοποιούνται σήμερα οι εκλογές του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της φαρμακοβιομηχανίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Εκλογές ΣΦΕΕ: Η φαρμακοβιομηχανία θέλει πίσω την κανονικότητα & την περηφάνια της...

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πολλοί οι υποψήφιοι που κατέρχονται στις εκλογές, ωστόσο δύο είναι τα μεγάλα φαβορί όπως έχει γράψει και πάλι το onMed: οι κ.κ.Γιάννης Βλόντζος επικεφαλής της Merck και Ολύμπιος Παπαδημητρίου επικεφαλής της Novo Nordisk Hellas.

Δύο στελέχη με βαθιά γνώση της αγοράς, ιδιαίτερα σεμνοί, σχετικά χαμηλών και ήπιων τόνων και οι δύο, αποτελεσματικοί στις εταιρείες τους και επίσης όχι ιδιαίτερα εξωστρεφείς.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι όποιος από τους δύο (ίσως βέβαια υπάρξει και έκπληξη) αναλάβει το τιμόνι του ΣΦΕΕ για την επόμενη τριετία, θα πρέπει να γίνει λίγο περισσότερο επικοινωνιακός. Ή μήπως όχι; Πρέπει να βγει λίγο περισσότερο στη σέντρα ο ΣΦΕΕ, το επόμενο διάστημα, ή όχι; ήταν ένα ερώτημα που ετέθη χθες το βράδυ στα πηγαδάκια μεταξύ εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας δημοσιογράφων και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων;

Άλλωστε είναι κάτι που μπορεί να πράξει με μεγάλη ευκολία ο ΣΦΕΕ, καθώς η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη του κράτους. Ή μήπως θα πρέπει να παραμείνει στα μετόπισθεν υπό το φόβο της ιστορίας της Novartis; Γιατί θα πρέπει άραγε η φαρμακοβιομηχανία ξαφνικά να κλειστεί στο καβούκι της και να αποδεχθεί έναν ρόλο που δεν της ταιριάζει. Μήπως δεν είναι ο κλάδος που υπηρετεί εδώ και χρόνια όχι μόνο την υγεία, αλλά και την οικονομία και την κοινωνία;

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και να αποκτήσει και πάλι ο κλάδος μία κανονικότητα.

Αυτό τόνισε με έμφαση χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, ο οικοδεσπότης της βραδιάς απερχόμενος πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης, ο οποίος είναι γεγονός ότι συνέδεσε την θητεία του με την ποιότητα, την αξιοπρέπεια, τους αιχμηρούς τόνους όπου απαιτήθηκε αλλά και την ισορροπία στην στρατηγική του.

Σύσσωμος ο κλάδος καταδικάζει κάθε παράνομη πράξη, επανέλαβε ο κ. Αποστολίδης, ζητώντας για πολλοστή φορά, την απόδοση ευθυνών, τη διαφάνεια, τη νομιμότητα. Ο απερχόμενος πρόεδρος, τόνισε ότι «θέλουμε καθαρές κουβέντες και ο κλάδος να αναδειχθεί και πάλι σε ισχυρό χαρτί και να ξεφύγει από την σκανδαλολογία».

Όπως ανέφερε ακόμη, η φαρμακοβιομηχανία όλα τα τελευταία χρόνια, τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, στήριξε υποδειγματικά την Ελλάδα, την οικονομία της, την υγεία και την κοινωνία. Ένας κλάδος που αποτελεί την τρίτη εξαγωγική δύναμη με εξωστρέφεια σε 145 χώρες και με συνεισφορά στο ΑΕΠ 3,5%.

Από το Grexit και τα capital controls μέχρι σήμερα, ο κλάδος αντιστάθηκε και είμαστε περήφανοι γι αυτό, είπε ο κ. Αποστολίδης και συνέχισε: Αντιστάθηκε με μία φαρμακευτική δαπάνη μειωμένη πάνω από 60%, με οδυνηρά υψηλή φορολογία, με ένα τέλος εισόδου 25% στα νέα καινοτόμα φάρμακα και παρά το γεγονός, ότι αποτελεί βασικό χρηματοδότη του κράτους και της οικονομίας. Αρκεί να σκεφθεί κανείς, ότι 750.000 ανασφάλιστοι καλύπτονται σχεδόν σε συντριπτικό βαθμό από τις επιχειρήσεις με μία δαπάνη 165 εκατ. ευρώ, η οποία εφέτος θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ».

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τόσο ο κλάδος όσο και η υγειονομική αγορά σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, είναι η έλλειψη ελέγχου της συνταγογράφησης και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί δυναμικά η Πολιτεία αλλά και και ο νέος πρόεδρος του ΣΦΕΕ όπως επεσήμανε.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρόεδρος που θα αναλάβει τα ηνία του ΣΦΕΕ και θα αναδειχθεί από τις σημερινές εκλογές, θα πρέπει να αποδειχθεί εξαιρετικά ικανός και να ισορροπήσει μεταξύ της μεγάλης συζήτησης για την Novartis και της διαφάνειας στο σύστημα, αλλά και της εξόδου της χώρας από το Μνημονιακό Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Μία έξοδος (έστω και τυπική) που θα πρέπει να συνοδευτεί (και να πιέσει γι αυτό ο ΣΦΕΕ) από πραγματικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές κινήσεις και όχι από ένα ακόμη «αντίδωρο» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Εν κατακλείδι, ο νέος πρόεδρος του ΣΦΕΕ ανεξάρτητα από το πρόσωπο θα πρέπει να επικεντρωθεί στην στρατηγική (όπως πολύ σοφά τόνισε πριν μερικές ημέρες και ο πρόεδρος του PhRma Innovation Forum Μάκης Παπαταξιάρχης) και στην επόμενη (φωτεινή) ημέρα για τον κλάδο, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία...

Υψηλός καλεσμένος της χθεσινής βραδιάς (θεσμικό πρόσωπο με τη δική του σημειολογία), ήταν ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο κλάδος είναι σημαντικός, διότι ζούμε στην κυριολεξία την επανάσταση της φαρμακοβομηχανίας, προσθέτοντας ακόμη, ότι χιλιάδες ασθενείς έχουν σωθεί από τις καινοτόμες θεραπείες ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Ο κ. Pyatt, τόνισε ακόμη με έμφαση, ότι «ο αντίκτυπος του ελληνικού φαρμακευτικού κλάδου είναι μεγάλος όπως και η εξωστρέφειά του, ενώ οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρίες που δουλεύουν εδώ συχνά μου λένε ότι είναι περήφανοι για τα καινοτόμα προϊόντα που προσφέρουν στην Ελλάδα και αναζητούν ευκαιρίες να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους εδώ».

Διαβάστε ακόμη:

Εκλογές ΣΦΕΕ: Εκκωφαντικό «όχι» Παπαταξιάρχη - Είναι η στρατηγική, ανόητε, όχι τα πρόσωπα...

Γ. Βλόντζος: Έλεγχος σε όλα τα σημεία του συστήματος υγείας, με μεγαλύτερη σύνεση



Η αισιοδοξία του κ. Τσίπρα, ο ρεαλισμός της φαρμακοβομηχανίας & η σύζυγος του Καίσαρα

Εκλογές ΣΦΕΕ: Εν μέσω Novartis & εξόδου από το Μνημόνιο - Όχι Αποστολίδη για β' θητεία

ΣΦΕΕ & PIF: Παρέμβαση κόλαφος για κοινωνία, φάρμακο, Novartis και την έξοδο από το Μνημόνιο

Μήνυμα ΣΦΕΕ από Δελφούς: Η Ελλάδα επενδυτικό hub για κλινική έρευνα σε όλη την Ευρώπη

Αποστολίδης: Η υπόθεση Novartis να μη γίνει άλλοθι για επιβολή νέων μέτρων

Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;

Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική