Έρχεται ρύθμιση για μείωση της συμμετοχής των ασθενών - Το παράδειγμα των ανασφάλιστων
Ανανεώθηκε:
Ρύθμιση που θα οδηγεί σε ελάχιστη ή και μηδενική οικονομική επιβάρυνση του πολίτη όταν επιλέγει γενόσημο, επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία μάλιστα με τη φαρμακοβιομηχανία και τους Θεσμούς.
Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου
Αυτό τόνισε εμφατικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας χθες στην Βουλή για την Προανακριτική της Ν. Δημοκρατίας, σημειώνοντας, ότι το πραγματικό πρόβλημα στη συζήτηση που πραγματοποιείται όλον αυτό τον καιρό για την υγεία με αφορμή την υπόθεση της Novartis, είναι η πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για να έχουν τα φάρμακα τους.
Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε με σθένος για ακόμη μία φορά, το γεγονός ότι η Αριστερή κυβέρνηση έχει το ηθικό και αξιακό πλεονέκτημα να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην υγεία και το φάρμακο και αναφέρθηκε ενδελεχώς στην συμμετοχή των ασθενών λέγοντας:
«...παρά τη σοβαρή υποχώρηση της δημόσιας δαπάνης και παρά τις συνεχείς μειώσεις τιμών, το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στο κόστος φαρμάκων έχει αυξηθεί. Γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να θριαμβολογεί όπως εσείς για τη μείωση της δαπάνης, γιατί πολύ απλά το κόστος σε μεγάλο βαθμό το μετακυλίσατε στον πολίτη. Έτσι από 15,39 % μεσοσταθμικά συμμετοχή το 2012 το πήγατε στο 25,79% το 2014, ποσοστό στο οποίο παραμένει και το 2017. Εμείς όντως δεν καταφέραμε στο πεδίο αυτό να ανακουφίσουμε την κοινωνία, πέραν της πολύ κρίσιμης σημασίας παρέμβαση για την πρόσβαση των ανασφάλιστων (ν.4368/2016). Γιατί το πλαίσιο ήταν στρεβλό και ασφυκτικό και για κάθε ελάφρυνση απαιτούνταν δημοσιονομικό ισοδύναμο που δεν υπήρχε. Αυτό όμως είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου και ήδη επεξεργαζόμαστε, σε διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία και τους δανειστές, μια ρύθμιση που θα οδηγεί σε ελάχιστη ή και μηδενική οικονομική επιβάρυνση του πολίτη όταν επιλέγει γενόσημο».
Το ζήτημα πάντως της ρύθμισης θα πρέπει πράγματι να το επεξεργαστεί με ιδιαίτερη σοφία και σύνεση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για να μην φθάσουμε στο σημείο τα σπασμένα να τα πληρώσει και πάλι η φαρμακοβιομηχανία. Ας μην ξεχνάμε τη δαπάνη για τους ανασφάλιστους, η οποία το 2017 ανήλθε σε 165 εκατ. ευρώ και όπως δείχνουν το 2018 αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς μόνο τον Ιανουάριο η δαπάνη έφθασε τα 18 εκατ. ευρώ.
Το παραπάνω στοιχείο μάλιστα, ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης, μιλώντας χθες το πρωί, στο 2ο συνέδριο του Συνδέσμου για το Δίκαιο και την Δεοντολογία Φαρμάκου, και στέλνοντας με την ευκαιρία το μήνυμα πως «θα πρέπει να πάψει ο απίστευτος κανιβαλισμός που σημειώνεται κατά του κλάδου και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες».
Για το λόγο αυτό, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, η ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη, κάτι που επιθυμούν και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας ΣΦΕΕ και ΠΕΦ. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ έχει προτείνει μία αύξηση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ως λογική και αναγκαία.
Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί κύριο πυλώνα χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας, συνεισφέροντας στο 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης (μόνο για το 2017 επέστρεψε πάνω από €1 δις στο δημόσιο), 4 φορές πάνω από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο και παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε ακόμη:
Ξανθός: Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην υγεία
ΣΦΕΕ & PIF: Παρέμβαση κόλαφος για κοινωνία, φάρμακο, Novartis και την έξοδο από το Μνημόνιο
Εγκανιάστηκε η 1η ΤΟΜΥ στα Καμίνια με μήνυμα Ξανθού: Η ΠΦΥ βιώσιμη μεταρρύθμιση
Γ. Δραγασάκης: Πρόσωπο-κλειδί για την κυβέρνηση, την υγεία & την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης
Ξανθός: Ήρθε η ώρα των μεταρρυθμίσεων - Έκλεισε οριστικά ο κύκλος της κατάρρευσης στην υγεία
Πολάκης: Η ΠΦΥ αγκαλιάζεται από τον κόσμο - Αλλάζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας