Τρύφων: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μένει Ελλάδα - Τρείς ευκαιρίες για την επόμενη ημέρα
Ανανεώθηκε:
Για τη δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας η οποία αποτελεί κρίσιμο χαρτί επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης, μίλησε o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων στο 3o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου
Ο κ. Τρύφων μάλιστα, έστειλε το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις μένουν Ελλάδα, την ώρα που αποτελούν τους πιο αξιόπιστους πρεσβευτές μας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε 85 χώρες και την στιγμή που παρά τα επώδυνα μέτρα, συνεχίζουν να επενδύουν εκατ. ευρώ για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία.
«H ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι μια αναπτυξιακή ατμομηχανή για την οικονομία μας, με σημαντική προστιθέμενη αξία», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, καταθέτοντας επίσης, τρία σημεία κλειδιά που θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις για τη μετάβασή τους στην επόμενη ημέρα.
Ειδικότερα, ο κ. Τρύφων μιλώντας σε πάνελ με θέμα την επαναβιομηχανοποίηση της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε πως παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των τελευταίων ετών και την άνιση αντιμετώπιση των ελληνικών φαρμάκων από τους θεσμούς και την Πολιτεία, η φαρμακοβιομηχανία μένει Ελλάδα, επιμένει ελληνικά, εξακολουθεί να εφοδιάζει την ελληνική αγορά με ανταγωνιστικά, οικονομικά και ποιοτικά φάρμακα, αποτελεί αξιόπιστη λύση για την περίθαλψη των ασθενών, παράγοντας ουσιώδεις εξοικονομήσεις στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης, και σημαντικό πόλο ανάπτυξης.
Ο κ. Τρύφων ανέφερε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δημιουργεί σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην οικονομία και την απασχόληση στη χώρα μας. Σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον σημείωσε, υπάρχουν 26 ελληνικές παραγωγικές μονάδες που επενδύουν κάθε χρόνο περί τα 30 εκατ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία. Τόνισε, επίσης, πως οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ένα σημαντικό αποτύπωμα στο εξωτερικό με την εξωστρέφειά τους, ενισχύοντας τη θέση των ελληνικών φαρμάκων διεθνώς, αποτελώντας τη δεύτερη εξαγωγική δύναμη, με εξαγωγές σε περισσότερες από 85 χώρες.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ επεσήμαινε πως σήμερα υπάρχουν τρεις μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα επόμενα χρόνια:
- Πρώτον, η εκμετάλλευση της διαδικασίας της ταχείας και ταυτόχρονης αδειοδότησης σε διαφορετικά κράτη μέλη, την οποία παρέχει το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και της δυνατότητας ταχύτερης κυκλοφορίας σε αγορές τρίτων χωρών φαρμάκων που έχουν λάβει την έγκριση ενός κράτους της ΕΕ.
- Δεύτερον, η αξιοποίηση του σημαντικού πλεονεκτήματος που προσδίδει στο ελληνικό φάρμακο η αναγνώριση του σήματος (branding) και της ποιότητάς του σε τρίτες χώρες.
- Τρίτον, η δυνατότητα που δίνεται πλέον στις φαρμακευτικές εταιρείες, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για την αμοιβαία αναγνώριση των παραγωγικών μονάδων (EU-US Good Manufacturing Practice Agreement), να εξάγουν ευκολότερα τα φάρμακά τους στην αγορά των ΗΠΑ, ανοίγοντας νέους εμπορικούς ορίζοντες για τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής φαρμάκων.
Διαβάστε ακόμη:
Έκκληση ΠΕΦ: Να σπάσει ο φαύλος κύκλος των ανεπαρκών προϋπολογισμών
Πατούλης: Φαρμακευτική πολιτική για τον ασθενή & την εξυγίανση του συστήματος υγείας
Υπουργείο Υγείας: Έρχονται κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία
Ξανθός: Επουλώνουμε τις πληγές μας - Ναι στον ειλικρινή διάλογο με τη φαρμακοβομηχανία
ΠΕΦ: Με αφανισμό κινδυνεύουν 6 στα 10 εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα - Μεταρρυθμίσεις έστω και τώρα
Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;