ΦΑΡΜΑΚO

Ο ΠΦΣ καταγγέλει παράνομη ιστοσελίδα - Τα φαρμακεία ο πιο ασφαλής τρόπος διακίνησης φαρμάκων

Την άμεση αντίδραση του ΕΟΦ και τη συνεργασία με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  για τον εντοπισμό των διαχειριστών ιστοσελίδων που καταφέρονται κατά των φαρμακείων και προωθούν «αντιμυκητιακό» προϊόν, προκάλεσε η παρέμβαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο ΠΦΣ καταγγέλει παράνομη ιστοσελίδα - Τα φαρμακεία ο πιο ασφαλής τρόπος διακίνησης φαρμάκων

Στο έγγραφό του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κοινοποιεί τις ιστοσελίδες μέσω των οποίων «λαμβάνει χώρα παράνομη πώληση φαρμακευτικού (;) σκευάσματος αγνώστου προελεύσεως μέσω διαδικτύου με την ονομασία «Onycosolve».

Στο ίδιο έγγραφο Ο ΠΦΣ καταγγέλλει πώς «αναφέρονται δυσφημιστικές αναφορές για τα φαρμακεία όπως «ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ» και «Κανείς δεν το εισάγει στην Ελλάδα (βέβαια η μαφία των ελληνικών φαρμακείων δεν αφήνει κανένα προϊόν να απειλήσει τα αναποτελεσματικά και επιβλαβή προϊόντα της)». Τονίζοντας στη συνέχεια πώς «ουδεμία όμως αναφορά γίνεται για τον υπεύθυνο κυκλοφορίας, την χώρα παραγωγής, την προέλευση και τα εργοστάσια παρασκευής του ως άνω σκευάσματος, τα συστατικά του, μελέτες και έρευνες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες τόσο για τη γνησιότητά του, όσο και την ασφάλειά του, κατά τρόπο που θέτει άνευ άλλου σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο την Δημόσια Υγεία».

Η Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του ΕΟΦ με το υπ΄ αριθμ. 2743/5.2.2018 έγγραφό της ενημερώνει τον ΠΦΣ ότι «συνεργάζεται με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να εντοπιστούν οι διαχειριστές των συγκεκριμένων ιστοσελίδων».

Παράλληλα από την Διοίκηση του ΕΟΦ εκδόθηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου το οποίο αναφέρει :

«Ο Ε.Ο.Φ. ανακοινώνει ότι μέσω του διαδικτύου, διαφημίζονται και διακινούνται φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία δεν διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας.

  • Μέσω της ιστοσελίδας www.eu-meds.net/gr διακινούνται αντίγραφα συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, (προϊόντα για στυτική δυσλειτουργία, για απώλεια βάρους κλπ), με ξενόγλωσση συσκευασία και χωρίς άδεια κυκλοφορίας.
  • Μέσω ιστοσελίδων, διαφημίζεται και διακινείται, ως αντιμυκητιακό φάρμακο, το προϊόν Onycosolve, χωρίς να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου στη χώρα μας.

Eφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθουν στη κατοχή τους τα παραπάνω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης τονίζει ότι «τα φάρμακα δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν και ο μόνος ασφαλής τρόπος να τα προμηθευθούν είναι τα φαρμακεία που διέπονται από αυστηρότατους κανόνες λειτουργίας. «Η προμήθεια «φαρμάκων» από το διαδίκτυο εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία όσων τα προμηθεύονται» καταλήγει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Διαβάστε ακόμη:

Σημαντικές αλλαγές στην αγορά του Φαρμακείου από το 2017 - Τι δείχνει έρευνα