Έρχονται αλλαγές στο ωράριο των διευρυμένων φαρμακοποιών
Ανανεώθηκε:
Παρατείνεται κατά μία ώρα το ωράριο των φαρμακοποιών που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο, σε περίπτωση που επιθυμούν να εξαιρεθούν από το καθεστώς των διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων.
Αυτό προκύπτει από τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη στο νομοσχέδιο “Κύρωση της πράξης ολοκλήρωσης της σύμβασης δωρεάς Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και του ν.π.δ.δ. Γ.Ν.Α. 'Ο Ευαγγελισμός - Οφθαλμιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική”.
Στο εν λόγω άρθρο, αναφέρεται πως τα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον 40 ώρες εβδομαδιαίως και συμμετέχουν υποχρεωτικά στις καθοριζόμενες διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις. Η διημέρευση διαρκεί από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και η διανυκτέρευση από τις 9 το βράδυ έως τις 8 το πρωί κάθε ημέρας.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της τροπολογίας, με την προτεινόμενη ρύθμιση εναρμονίζονται οι προβλέψεις εξαίρεσης από τη δυνατότητα λήψης απαλλαγών για όσους δηλώνουν διευρυμένο ωράριο στα φαρμακεία με το ήδη θεσπισμένο χρονικό πλαίσιο διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων.
Σε φαρμακοποιούς ή φαρμακεία που δηλώνουν ότι θα τηρήσουν διευρυμένο, πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου, δεν επιτρέπεται η χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση:
- Διημέρευσης, εφόσον το διευρυμένο ωράριο δηλώθηκε για το χρονικό διάστημα της εφημερίας από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και για όσο χρόνο τηρεί το ωράριο αυτό. Διανυκτερεύσεων, εφόσον το διευρυμένο ωράριο δηλώθηκε για το χρονικό πλαίσιο της διανυκτέρευσης από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί και για όσο χρονικό διάστημα τηρεί το ωράριο αυτό
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Φαρμακευτικού Κόσμου αναμένεται εντός των επόμενων ωρών, να κατατεθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι θέσεις και οι ενστάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έναντι του Προεδρικού Διατάγματος για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Σύλλογος απαιτεί να επανέλθει η ρύθμιση που υποχρεώνει να υπάρχει απαραιτήτως συμμετοχή του φαρμακοποιού για την ίδρυση νέου φαρμακείου.
Επίσης, οι φαρμακοποιοί ζήτησαν μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία και στην αυτονομία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι αναμονές και οι καθυστερήσεις που προκαλούνται από τη γραφειοκρατία του Δημοσίου.
Να θυμίσουμε, ότι απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού προβλέπεται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, το οποίο κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.
Συγκεκριμένα, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, κ.λπ. για τη χορήγηση άδειας σε:
- Φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού,
- Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (ιδιώτες μη φαρμακοποιοί ) και
- Συνεταιρισμούς μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».
Σύμφωνα με το σχέδιο Διατάγματος «κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ΄ ανώτερο όριο κατ΄ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα».
Με πληροφορίες από τον Φαρμακευτικό Κόσμο
Διαβάστε ακόμη:
ΠΦΣ: Έκρυθμη η κατάσταση στα φαρμακεία με το άναρχο ωράριο
Στο ΣτΕ το ΠΔ για την ίδρυση & λειτουργία των φαρμακείων - Θεοδοσιάδης: Έχουμε εμπιστοσύνη
Λουράντος: Ούτε στα ευρωπαϊκά κράτη λειτούργησε η απελευθέρωση των φαρμακείων
ΠΦΣ: Το νέο ωράριο απορρυθμίζει τη λειτουργία των φαρμακείων