Η θηλιά του clawback & η υγεία στην Τέταρτη Αξιολόγηση
Ανανεώθηκε:
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρου Τρύφων, ο οποίος σε ιδιαίτερα καυστικό ύφος, είπε ότι πλέον οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τα τεράστια ποσά (μιλάμε για 1,2 δις ευρώ σε clawback και rebate που έχουν κληθεί να πληρώσουν οι φαρμακοβιομηχανίες), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπραχθούν από το κράτος. Πλέον τα 3 στα 4 φάρμακα είναι μη βιώσιμα τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή, θα πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα αυτή και να την αντιμετωπίσουμε. Είτε μπουν σε 20, είτε σε 100 δόσεις, θα πρέπει να δούμε το ζήτημα και να το αντιμετωπίσουμε υπογράμμισε ο κ. Τρύφων, προσθέτοντας ακόμη, πως θα πρέπει να τεθούν κόφτες στο pay back, κανόνες στο clawback και κανόνες στη συνταγογράφηση.
Το θέμα του clawback όμως αναφέρεται ρητώς και στα οκτώ προαπαιτούμενα της Τέταρτης Αξιολόγησης και ειδικότερα:
Η διευθέτηση των υπολειπόμενων clawbacks που περιλαμβάνει:
(i) Έως τον Μάρτιο του 2018, ο EOΠΥΥ θα οριστικοποιήσει τη νομική διαδικασία για τη συλλογή του υπολειπόμενου οφειλόμενου clawback (2013-2015) που δεν μπορεί να συμψηφιστεί.
(ii) Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 επίσης, κάθε εκκρεμούν μη εισπραχθέν ποσό επιστροφής που σχετίζεται με το 2016 θα συμψηφιστεί και το υπόλοιπο πρέπει να εισπραχθεί και
iii) οι αρχές θα επεκτείνουν τα ανώτατα όρια του 2018 για τα διαγνωστικά, τις ιδιωτικές κλινικές και τα φαρμακευτικά προϊόντα τα επόμενα τρία χρόνια.
(iv) Μέχρι τον Μάιο του 2018 το clawback του 2017 θα πρέπει να εισπράττεται με βάση το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί.
Μιλώντας για την Δ' Αξιολόγηση, ας δούμε παρακάτω, τα υπόλοιπα επτά προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στην Έκθεση Συμμόρφωσης για την υγεία και τα οποία θα πρέπει να «τρέξει» η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα:
- Περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία με τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων, όπου είναι απαραίτητο.
- Οι αρχές να εφαρμόσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2018 τα 14 μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης του EOΠΥΥ για να μειώσουν το ποσό της υπέρβασης των δαπανών.
- Εξορθολογισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.
- Η υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή των ασθενών που θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2018.
- Κεντρικές προμήθειες. Τον Μάιο του 2018 θα πρέπει να παρουσιαστεί το σχέδιο για την αύξηση του ποσοστού των κεντρικοποιημένων δημοσίων συμβάσεων για το 2019.
- Μείωση των φαρμακευτικών δαπανών μέσω δημοσίευσης ενός αναθεωρημένου δελτίου τιμών τον Μάιο του 2018.
- Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, οι αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της σχέσης κόστους/αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών δαπανών, με στόχο την επίτευξη διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στο 40% της αγοράς.
Αξίζει να θυμίσουμε, ότι για το θέμα των γενοσήμων, ο κ. Τρύφων από το βήμα του ΣΦΕΕ την Τρίτη, ζήτησε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, να αξιοποιηθούν τα εν λόγω σκευάσματα, κάτι που θα δώσει ανακούφιση στους ασθενείς και στο σύστημα υγείας, ώστε να απελευθερωθούν πόροι και για την καινοτομία, δηλαδή για τις νέες καινοτόμες θεραπείες.
Διαβάστε ακόμη:
Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;
Έκρηξη ΣΦΕΕ για την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων - Ενισχύεται η αδιαφάνεια
Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική
Η κυκλική οικονομία, οι παροτρύνσεις του ΣΕΒ & η αδιάλειπτη προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας
Αποστολίδης: Η ανάκαμψη απομακρύνεται - Ανάγκη για αύξηση της δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ
ΠΕΦ: Η πιο στρεβλή τιμολόγηση των τελευταίων ετών εξοντώνει το ελληνικό φάρμακο
Ραγκούσης στο onMed: Ανάγκη να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη - Στηρίζουμε τα ελληνικά εργοστάσια