ΦΑΡΜΑΚO

Τρύφων: Να ασχοληθούμε τώρα με την ανάπτυξη - Όχι άλλη τιμωρία της φαρμακοβιομηχανίας

Έκκληση να ξεφύγουμε από τα μέτρα λογιστικού χαρακτήρα και να στραφούμε πλέον συνειδητά στην ανάπτυξη, τονώνοντας τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, απευθύνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Τρύφων: Να ασχοληθούμε τώρα με την ανάπτυξη - Όχι άλλη τιμωρία της φαρμακοβιομηχανίας

Τη δήλωση αυτή καταθέτει ο κ. Τρύφων στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», με αφορμή την επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, επισημαίνει, πως απαιτούνται άμεσα μέτρα ώστε να εξαιρεθεί από τους σημερινούς, ολοφάνερα ανεπαρκείς, κλειστούς φαρμακευτικούς προϋπολογισμούς η φαρμακευτική δαπάνη που αφορά σε ειδικές κατηγορίες φαρμακευτικών προϊόντων, όπως τα εμβόλια.

«Ο φαρμακευτικός κλάδος στραγγαλίζεται από την μονομερή εστίαση σε μέτρα λογιστικού χαρακτήρα, όπως η τιμολόγηση και η επιβολή υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών rebate και clawback. Επιτέλους, έπειτα από οκτώ χρόνια μνημονιακών παρεμβάσεων στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου ειδικότερα, έχει έρθει η ώρα να ασχοληθούμε με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», τονίζει ο κ. Τρύφων.

Άλλα σημεία από την συνέντευξη συνοψίζονται παρακάτω:

- Η τιμολόγηση έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό εξόντωσης των παλαιών καταξιωμένων φαρμάκων, ακριβώς τη στιγμή που είναι όσο ποτέ απαραίτητα λόγω της δυνατότητας να παράγουν εξοικονομήσεις.

- Το πρωτοφανές, για τα παγκόσμια δεδομένα, ύψος των rebate και clawback, που επιβάλλεται στη φαρμακοβιομηχανία, τιμωρεί την υγιή επιχειρηματικότητα και διαλύει κάθε έννοια επενδύσεων για όλες τις εταιρείες του κλάδου, ελληνικές και ξένες.

- Αυτή η συνεχής υπερβολική πίεση στη φαρμακοβιομηχανία απειλεί όχι μόνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς.

- Επιμένουμε ότι θα πρέπει να επισπευστεί η υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης και της ασφαλιστικής αποζημίωσης.

- Παράλληλα, απαιτούνται άμεσα μέτρα ώστε να εξαιρεθεί από τους σημερινούς, ολοφάνερα ανεπαρκείς, κλειστούς φαρμακευτικούς προϋπολογισμούς η δαπάνη που αφορά σε ειδικές κατηγορίες φαρμακευτικών προϊόντων (όπως π.χ. τα εμβόλια) τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και μέριμνας.

Διαβάστε ακόμη:

«Σπιράλ» απαξίωσης κατά της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου



Clawback & rebate: Οι αριθμοί σοκάρουν - Ποσό 1,3 δισ. ευρώ θα πληρώσει φέτος η φαρμακοβιομηχανία

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.: «Σκοτώστε» τώρα την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

ΣΦΕΕ: Επιτακτικό αίτημα να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,3 δισ. ευρώ