Θ. Τρύφων: Να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη & να ελεγχθούν οι συνταγές
Ανανεώθηκε:
Την ανάγκη να αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και να ελεγχθεί ο αριθμός των συνταγών με στόχο να τεθούν περιοριστικά μέτρα, πρότεινε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στο 16ο Συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Σήμερα προσπαθούμε με περιορισμένους πόρους να καλύψουμε τις ανάγκες του πληθυσμού, ωστόσο η βιομηχανία είναι εξαιρετικά πιεσμένη, σημείωσε ο ομιλητής, προσθέτοντας: Έχουμε και μεγαλύτερο όγκο συνταγών και πολλά νέα φάρμακα με υψηλές τιμές και έχουν δημιουργήσει επιβαρύνσεις. Υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες του συστήματος (από τις συνταγές των γιατρών στις οποίες δεν επεμβαίνουμε), όμως βλέπουμε ότι συνεχώς αυξάνονται οι συνταγές... Και δεν το θέλουμε αυτό γιατί δεν μας βοηθά να κάνουμε σχεδιασμό. Για μια μεγάλη ελληνική βιομηχανία δε, είναι καταστροφικό. Ο προϋπολογισμός είναι σαφές, ότι δεν είναι επαρκής.
Αναφορικά με το clawback, ο κ. Τρύφων τόνισε:
Οι εταιρίες έχουν προσφύγει και στην ΕΕ και στην Ελλάδα για τον τρόπο που καθορίζεται το clawback καθώς δεν υπάρχει τρόπος να πιστοποιήσουμε ότι κινδυνεύει από αυτό η βιωσιμότητά μας. Πρόκειται για ασύμμετρη πίεση στις τιμές και ανάγκες των ασθενών,
Όλοι μιλάμε για τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές. Λίγα έχουν γίνει και έχουμε ακόμα πολλές συνταγές και μεγάλα clawback. Είμαστε χειρότερα από το 2013, έχουμε εντοπίσει όλοι τις λύσεις σε όλα τα επίπεδα αλλά λίγα έχουν υλοποιηθεί.
Δεν έχει συγκρατηθεί η δαπάνη και έχουμε οδηγηθεί σε οριζόντια μέτρα. Το τελευταίο, είναι το αναδρομικό τέλος 25% (που έχει επιβληθεεί στα νέα φάρμακα) το οποίο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών, ενώ υπάρχει και η παρωδία της διείσδυσης των γενοσήμων μέσω μείωσης των τιμών.
Αν πάρουμε μερίδια γενοσήμων σε άλλες χώρες και τιμές βλέπουμε την Ελλάδα πολύ χαμηλά. Το ζητούμενο είναι τι πρέπει να γίνει από εδώ και εμπρός Υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που η βιομηχανία δεν μπορεί να συνεισφέρει, ενώ αυτό που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι είμαστε μέρος της λύσης. Η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει και το 32% του επιβάλλοντος clawback. Αλλά είναι νομικά ασύμβατο.
Η ΠΕΦ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, προτείνει μεταξύ άλλων, το clawback να σπάσει ανά κατηγορία φαρμάκων για να κατανεμηθεί πιο δίκαια.
Διαβάστε ακόμη:
ΣΦΕΕ: Επιτακτικό αίτημα να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,3 δισ. ευρώ