ΜΗΣΥΦΑ: Μεταβολή τιμών σε 50 κωδικούς - Αλήθεια τι απέγιναν οι δικλείδες ασφαλείας του υπ. Υγείας;
Μαζικές αυξήσεις στις τιμές πολλών Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) καταγράφεται το πρώτο 9μηνο του έτους και συγκεκριμένα το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2017 έως και σήμερα, διάστημα δηλαδή, που απελευθερώθηκε η τιμολογιακή πολιτική τους, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των φαρμακοποιών.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον φαρμακοποιό και μέλος των ΦΣΑ και ΠΦΣ Γιάννη Δαγρέ, «αποδεικνύεται τελικά βάσει των στοιχείων, ότι η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., όχι μόνο δεν μείωσε τις τιμές πουθενά, αλλά αντιθέτως οδήγησε σε μαζικές αυξήσεις και μάλιστα αυξήσεις-φωτιά στις τιμές αυτών των προϊόντων από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες που τα εμπορεύονται».
Ειδικότερα, 50 κωδικοί προϊόντων παρουσίασαν μεταβολή το πρώτο 9μηνο του έτους.
Από αυτούς:
- Οι 49 κωδικοί (το 98%) παρουσίασαν αύξηση της τιμής τους.
- Οι 14 κωδικοί (28%) αύξησαν την τιμή τους άνω του 10%.
- Οι 9 κωδικοί ( 18%) παρουσίασαν αύξηση της τιμής που κυμαίνεται από 20-160%!
- Μόνο ένας κωδικός ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (2%) παρουσίασε μείωση της τιμή του κατά 4,88%.
Παρά το γεγονός, ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε δηλώσει σαφέστατα τον περασμένο Μάϊο στους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρακευτικού Συλλόγου ότι θα τεθούν «δικλείδες ασφαλείας» από το Υπουργείο με στόχο την αποτροπή του κινδύνου να αυξηθούν ανεξέλεγκτα οι τιμές, διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο μάλλον δεν φαίνεται να ισχύει, ή να καθυστερεί. Μία από αυτές τις δικλείδες, είναι και το Παρατηρητήριο τιμών που αναμένεται να ιδρυθεί στον ΕΟΦ.
Συγκεκριμένα, όπως είχε τονίσει ο υπουργός Υγείας στους εκπροσώπους του ΠΦΣ:
α) Με απόφαση του υπουργού Υγείας και αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότηση από τον ΕΟΦ, θα εκδοθεί χωριστός κατάλογος τιμών ΜΗΣΥΦΑ –εκτός του δελτίου τιμών– με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ.
β) Οι νοσοκομειακές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν θα αυξηθούν.
γ) Ιδρύεται Παρατηρητήριο τιμών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) που θα είναι αρμόδιο να συλλέγει όλες τις τιμές ανά φαρμακευτικό προϊόν που υπάγεται στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ, με στόχο να παρακολουθείται η εξέλιξη των τιμών και να μπορεί να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη αύξησή τους.
Όσον αφορά τη διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Υγείας είχε αποσαφηνίσει τότε, ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα μέτρα που νομοθετήθηκαν πέρυσι και ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία αποτελούν μόλις το 13% των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.
Εν τω μεταξύ, σε ειδική διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης αιτημάτων για αλλαγή του τρόπου διάθεσης από Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) σε Φάρμακα Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ) προχωράει ο ΕΟΦ.
Ήδη με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, καλεί τις φαρμακευτικές εταιρίες που ενδιαφέρονται, να προχωρήσουν στην υποβολή σχετικών αιτημάτων.
Διαβάστε ακόμη: