Ο ΕΟΠΥΥ επαναφέρει το θέμα της δραστικής ουσίας και προκαλεί κύμα αντιδράσεων
Εγκύκλιος «ευνοεί τις πολυεθνικές γενοσήμων» τονίζουν πηγές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας – «Απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί» λένε οι γιατροί.
Της Διονυσίας Προκόπη
Αναστάτωση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εγκύκλιος την οποία εξέδωσε τη Δευτέρα (11/09/2017) ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, με οδηγίες προς τους γιατρούς που συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού εφιστά την προσοχή των γιατρών στην «πιστή τήρηση των διατάξεων κατά τη διαδικασία έκδοσης συνταγών» εστιάζοντας σε δύο θέματα: τις ποσότητες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μηνιαίες συνταγές και τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Για το πρώτο, ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις γιατρών που συνταγογραφούν ποσότητες που υπερβαίνουν τις μέγιστες αναγκαίες για θεραπεία μηνός σε μηνιαίες συνταγές. Το βάρος, ωστόσο, πέφτει στο θέμα της δραστικής –και αυτό είναι που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις–, καθώς, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, έχουν παρατηρηθεί «πολλά περιστατικά» στα οποία γιατροί προτείνουν εμπορική ονομασία φαρμάκου, εκτός του επιτρεπόμενου 15% που δίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αξιοποιώντας το πεδίο «σχόλιο». Ο ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί τους γιατρούς ότι η διαπίστωση παραβάσεων επισύρει κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία νομοθετήθηκε από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ως ένα από τα μέσα περιστολής της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, υποχρεώνοντας γιατρούς και φαρμακοποιούς να παρέχουν στον ασθενή το φθηνότερο γενόσημο. Κατά του μέτρου είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχει εναντιωθεί ξεκάθαρα.
«Απαράδεκτη - να αποσυρθεί»
Στη χθεσινή εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, οργισμένη ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος με επιστολή του προς τον κ. Μπερσίμη απαιτεί την απόσυρσή της.
«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι υπέρ της ιατρικής λειτουργίας με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας και κατά της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας. Με βάση το Ν.4052/2102 καθορίστηκε η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των εφαρμοστικών εγκυκλίων. Με την απόφαση όμως του Διοικητικού του Συμβουλίου της 22ας Συνεδρίασης της 21ης Νοεμβρίου 2012 αποφάσισε στο πεδίο σχόλιο να αναγράφει ο ιατρός το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία και με το οποίο ρυθμίζεται ο ασθενής και όχι να τίθεται στην ευχέρεια του φαρμακοποιού η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία, καθώς και ότι οποιαδήποτε αλλαγή συνεπάγεται ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα.
Έχουμε υπόψιν μας και το αναφέραμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι ο κάθε ασθενής, εμπιστευόμενος το θεράποντα ιατρό του, επιθυμεί να λαμβάνει το φάρμακο με το οποίο ρυθμίζεται ή θεραπεύεται η πάθησή του, πληρώνοντας έστω και από την τσέπη του τη διαφορά, καθόσον είναι στην ευχέρειά του, και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει βάσει της ασφαλιστικής τιμής.
Χωρίς να κάνετε λοιπόν καθόλου τον κόπο να συζητήσετε αυτό το σοβαρό θέμα μαζί μας, εκδώσατε αυτή την εγκύκλιο, την οποία δεν αποδεχόμαστε βάσει και της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου μας και των προσφυγών μας στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν υπακούει μόνο σε όρους λογιστικών κριτηρίων.
Σας καλούμε λοιπόν να αποσύρετε την "απαράδεκτη" αυτή εγκύκλιο, να συζητήσετε το θέμα αυτό μαζί μας, το οποίο είναι πράγματι σοβαρό και να θέσουμε τους όρους του καλύτερου αποτελέσματος, με το μικρότερο κόστος.
Σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθούμε με όποιον τρόπο θεωρούμε προσφορότερο, ακόμα και δικαστικά, προκειμένου να υπερασπιστούμε την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των πολιτών και την ιατρική λειτουργία με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας» αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
«Ευνοεί τις πολυεθνικές γενοσήμων»
Βιτριολική, όμως, ήταν και η αντίδραση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αναφερόμενοι στο θέμα που προέκυψε με την εγκύκλιο, κύκλοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας παρατήρησαν:
«H εγκύκλιος αυτή στην ουσία ευνοεί τις πολυεθνικές γενοσήμων και χτυπάει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Είναι μάλιστα άξιο προσοχής ότι αντίκειται στην απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία:
“Ο ιατρός δεν εμποδίζεται να υποδείξει στον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς, ακόμη και στην περίπτωση που δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις ή ακόμη και αν έχει εξαντληθεί το ποσοστό του 15%”.
Ο ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να αναζητήσει πρόσφορους τρόπους ελέγχου των ακριβών φαρμάκων που εκτοξεύουν τη δαπάνη» τονίζουν.
«Απλή υπενθύμιση»
Από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, πηγές του Οργανισμού επιμένουν ότι πρόκειται για καθαρή υπενθύμιση των ισχυουσών διατάξεων. Ως προς το χρόνο έκδοσης της εγκυκλίου, αναφέρουν ότι τον περασμένο Μάιο, με το νόμο 4472 και συγκεκριμένα στο άρθρο 93 ορίστηκε ο τρόπος ελέγχου της συνταγογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ, ωστόσο η ένταξη στο σύστημα έγινε σταδιακά. Με δεδομένο ότι οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί και με βάση τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Ελέγχου, ο Οργανισμός όφειλε να επιστήσει την προσοχή στους γιατρούς. Αρνούνται δε ότι συνδέεται με άλλα θέματα, όπως η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η δεύτερη ένσταση, πάντως, που επισημαίνεται από πολλές πλευρές, είναι γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χρόνος για την έκδοση αυτής της εγκυκλίου, τη στιγμή που επίκειται μια σοβαρή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών και συγκεκριμένα τον Τζουζέπε Καρόνε, για το κρίσιμο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, και ο ΕΟΠΥΥ «πετάει την μπάλα στην εξέδρα», ανοίγοντας άλλα θέματα.
Πηγή: Newsbomb.gr