ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Να μη χαθούν επενδύσεις στην Ελλάδα - Τι θα τονίσει σήμερα στη «σκιά» του Πολυνομοσχεδίου

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης θα δώσουν σήμερα στις 11 το πρωί τα μέλη του ΣΦΕΕ και φυσικά οι εκπρόσωποι του τύπου αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να σχολιασθούν τα νέα μέτρα για την πολιτική φαρμάκου και την υγεία, τα οποία ψηφίστηκαν χθες στο Πολυνομοσχέδιο.

ΣΦΕΕ: Να μη χαθούν επενδύσεις στην Ελλάδα - Τι θα τονίσει σήμερα στη «σκιά» του Πολυνομοσχεδίου

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και ενώ αρχικά η συνέντευξη τύπου είχε ορισθεί για τις Κλινικές Μελέτες –με αφορμή την ημέρα που γιορτάζονται, στις 20/5/2017– η επικαιρότητα είναι αμείλικτη και απαιτεί από τη φαρμακοβιομηχανία να πάρει θέση για τα νέα μέτρα που έρχονται.

Και η θέση που θα λάβει είναι φυσικά υπέρ του ελέγχου και των μεταρρυθμίσεων στη φαρμακευτική πολιτική –άλλωστε ο ΣΦΕΕ το ζητά επιτακτικά εδώ και χρόνια αυτό– αλλά και υπέρ των επενδύσεων.

Διότι το μεγάλο ζητούμενο τώρα που θεσμοθετήθηκαν τα μέτρα αυτά είναι να μη χαθούν (εν δυνάμει ή υπάρχουσες) επενδύσεις στον τομέα της υγείας, να μην καθυστερήσει η καινοτομία, να μην υπάρξουν φαινόμενα επιχειρήσεων που αποσύρουν τα φάρμακά τους ή καθυστερούν να τα φέρουν στην ελληνική αγορά και φυσικά να μην τα στερηθούν οι ασθενείς και δη οι χρονίως πάσχοντες. Αυτή η ανησυχία είναι υπαρκτή, ωστόσο το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει σήμερα το προεδρείο του ΣΦΕΕ δεν είναι φοβικό –για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ίσως να μην πουν ότι τιμωρούνται οι νέες καινοτόμες θεραπείες με τα νέα μέτρα (αν και ψιθυρίζεται). Σίγουρα όμως θα χτυπήσουν το καμπανάκι για την επόμενη ημέρα της οικονομίας με την ανησυχία των αποεπενδύσεων.

Η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία, έστω και την ύστατη στιγμή, πρέπει να τραβήξει μπροστά και ιδιαίτερα μετά από 7 χρόνια παρατεταμένης ύφεσης η οικονομία χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ!

Να θυμίσουμε ότι χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου, υπερασπίστηκε τις διατάξεις του, ενώ αναφορικά με το «κόκκινο πανί» που είναι τα νέα και καινοτόμα φάρμακα, επέμεινε στο «διπλό φίλτρο για την αποζημίωσή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, που θεσμοθετείται με το πολυνομοσχέδιο». Προσπερνώντας τις προϋποθέσεις για τον αριθμό χωρών, ο υπουργός Υγείας επικεντρώθηκε στα κριτήρια Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA), στην κλινική αποτελεσματικότητα, την προστιθέμενη θεραπευτική αξία και τη θετική σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

Για το θέμα των ακριβών φαρμάκων, ανέφερε σχετικά ο κ. Ξανθός: «Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα σε έναν τομέα όπου υπήρχε πλήρης απουσία τα προηγούμενα χρόνια». Αυτό τόνισε αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση «βιώσιμων τιμών» για τα ακριβά φάρμακα. Με το πολυνομοσχέδιο «θωρακίζουμε θεσμικά και νομικά την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ» πρόσθεσε. Η Επιτροπή έχει ήδη καταλήξει σε ένα πακέτο για τις θεραπείες για την ηπατίτιδα C και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Η φαρμακοβιομηχανία από τη δική της πλευρά επιθυμεί διακαώς την ιατρική αξιολόγηση, αλλά και τα μέτρα και τον έλεγχο, αρκεί όλα αυτά να οδηγήσουν σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι σε τεχνητές καθυστερήσεις νέων θεραπειών στην Ελλάδα. Και αρκεί η κυβέρνηση να πεισθεί ότι τα νέα φάρμακα δεν είναι υπαίτια για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σε ένα άλλο θέμα επίσης που συμφωνούν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας είναι η κεντρικοποίηση των προμηθειών και η ενεργοποίηση των διαγωνισμών που είχαν παγώσει για ένα διάστημα.

Εν αναμονή λοιπόν των σημερινών δηλώσεων του ΣΦΕΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Διαπραγμάτευση για την τιμολόγηση των φαρμάκων μετά την αξιολόγηση



Ψηφίζεται το Πολυνομοσχέδιο: Η ανάπτυξη αργεί - Μέχρι τότε, θα ζήσουμε με τα μέτρα & τα αντίμετρα